Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το μαχαίρι στο κόκκαλο της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα

Το μαχαίρι στο κόκκαλο της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα
Ασφαλιστικές που υπολείπονται των σύγχρονων απαιτήσεων πάνε να γεφυρώσουν το κενό μήπως προλάβουν να αναμετρηθούν στα ίσα με τους κολοσσούς που δημιουργούνται μετά το μπαράζ των εξαγορών

Βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο της ασφαλιστικής αγοράς περνά μέρα με την μέρα.
Ασφαλιστικές που υπολείπονται των σύγχρονων απαιτήσεων πάνε να γεφυρώσουν το κενό μήπως προλάβουν να αναμετρηθούν στα ίσα με τους κολοσσούς που δημιουργούνται μετά το μπαράζ των εξαγορών.
Στόχος της αγοράς είναι το 2022 η ασφαλιστική παραγωγή να ξεπεράσει σε ασφάλιστρα κατά πολύ τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και ναι, μεν οι ασφαλιστικές έγραψαν κέρδη για την οικονομική χρήση 2021, τα τεχνικά αποτελέσματα ορισμών κλάδων όπως είναι η αστική ευθύνη αυτοκινήτου και η υγείαπροκαλούν πονοκέφαλο.

Eurolife η ασφαλιστική που δεν έχει κάνει εξαγορά αλλά θέλει

Συγχωνεύσεις ασφαλιστικών και δικτύων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης προκαλούν αβεβαιότητα σε ‘ορφανές’ ασφαλιστικές.
Συζητήσεις για εξαγορά ξένης ασφαλιστικής στην Ελλάδα που είχαν ναυαγήσει αναζωπυρώνονται.
Μετά την MetLife έρχεται η σειρά της Groupama, και άλλων ασφαλιστικών υποστηρίζουν underwriters και διευθυντές δικτύων ενώ η μόνη ασφαλιστική που δεν έχει κάνει κίνηση για να αγοράσει είναι η Eurolife.
Η Eurolife δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο να κάνει μία συμφέρουσα εξαγορά με καλούς όρους.
Το καμπανάκι έχει χτυπήσει προ πολλού για την Ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Αν, και σχεδόν τρεις είναι οι ασφαλιστικές που θα πρέπει να ‘ρίξουν μπόι’, για να κρατηθούν στην αγορά: η Groupama, η Μinetta και η Υδρόγειος, μόνο για η Groupama είναι αυτή που μονοπωλεί τις συζητήσεις με τους Γάλλους να φέρονται ότι ψάχνουν επενδυτή.

Η πορεία των άλλων διαφέρει

Η Υδρόγειος, από την άλλη φαίνεται να μην τα βρήκε με τον επενδυτή και να συνεχίζει μόνη την πορεία της, ενώ η Minetta δείχνει να είναι σταθερή και αλώβητη μία και πίσω της έχει ολόκληρο Θεοχαράκη.
Οι τρεις άλλες τρεις ασφαλιστικές: NP Ασφαλιστική, Δύναμις, και Ευρώπη Ασφαλιστική γράφουν νέες δουλειές, έχοντας μεταξύ άλλων υψηλή διακράτηση, κερδοφορία και υγιές χαρτοφυλάκιο.
Στην Βόρεια Ελλάδα οι μία εκ των δύο ασφαλιστικών, η Interlife Ασφαλιστική εισηγμένη πλέον στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σταθερά ανοδική πορεία με μεγάλες δουλειές όπως είναι η ΕΦΚΑ άλλα και Δήμοι ενώ η Intersalonica αρνείται να κάθε επικοινωνία.

Ζυμώσεις στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Και ενώ o δρόμος των εξαγορών για τις ασφαλιστικές άνοιξε το 2021 και προσώρας φαίνεται να συναντά κάποια εμπόδια, οι ζυμώσεις που γίνονται στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι ασταμάτητες.
Οι συγχωνεύσεις γίνονται και συνεχίζονται και το μόνο σίγουρο είναι ότι η ταυτότητα του κλάδου σε δύο χρόνια από σήμερα θα διαφέρει παρασάγγας από την σημερινή.
To μεγάλο, ωστόσο πρόβλημα είναι ότι ο στόλος γερνάει και αδυνατούν ασφαλιστικές, Δίκτυα και Συντονιστές Πρακτόρων και Ασφαλιστικών Συμβούλων να πείσουν νέους επιστήμονες να μπουν στον κλάδο, σε αντίθεση με την Ευρώπη.
Σήμερα ο ρυθμός εισόδου νέων στον κλάδο είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με 20 χρόνια πριν.

Ελ. Ερμ.
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης