Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικές: Ενός καλού μύρια κακά έπονται

Ασφαλιστικές: Ενός καλού μύρια κακά έπονται
Στη Γαλλία, τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 4,9%...
Σχετικά Άρθρα

Επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων έριξαν λεφτά στις περιουσίες τους για να τις ασφαλίσουν το 2021 με την έναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ήταν η χρονιά όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών αγορών, συμπεριλαμβανομένου και της ελληνικής αγοράς.
Μάλιστα σε ορισμένες χώρες οι εμπορικές ασφαλίσεις άνθησαν ωστόσο ο πληθωρισμός και ή αύξηση του κόστους των αποζημιώσεων καραδοκεί.
Μέρος της ανάπτυξης οφείλεται στην αύξηση του κόστους των απαιτήσεων για αποζημιώσεις που οδηγεί τα επίπεδα των ασφαλίστρων.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι συχνότερες και σοβαρές απώλειες από τις φυσικές καταστροφές.
Ένα άλλο σημείο είναι το υψηλότερο κόστος των δομικών υλικών που έχει προκύψεις από τις δυσκολίες ‘κίνησης’ της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το κόστος αυτό έχει αρχίσει να επηρεάζει τα επίπεδα των ασφαλίστρων.
Τέλος, υπολογίσιμη είναι η αύξηση των επιπέδων των πληθωρισμού που αυξάνει το κόστος των ασφαλίστρων, επιδρώντας μακροπρόθεσμα στην ευρύτερη οικονομία.

Ακτινογραφία χωρών

Στη Γαλλία, τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 4,9%, με τις εμπορικές ασφαλίσεις να γράφουν ταχύτερη ανάπτυξη από τις ιδιωτικές. Ομοίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ασφάλιστρα ακινήτων το 2021 αυξήθηκαν με παρόμοιο ρυθμό με τα προηγούμενα χρόνια και τα εμπορικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν ταχύτερα από τα ιδιωτικά.
Στη Νορβηγία, τα ασφάλιστρα σημείωσαν σταθερή ανάπτυξη 7%, εκ των οποίων το 10% προέρχονταν από τις εμπορικές ασφαλίσεις και το 3,7% από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ενώ στην Ισπανία η ανάπτυξη έφτασε στο 4,5%.
Στην Δημοκρατία της Τσεχίας τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 8% λόγω της αύξησης του της συχνότητας και του κόστους των ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Το ανατολικό Βέλγιο υπέστη ρεκόρ βροχοπτώσεων.
Χιλιάδες κατοικίες εκκενώθηκαν και πολλές πόλεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι πλημμύρες ήταν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία του Βελγίου όπου και αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των αποζημιώσεων.
Η νοτιοανατολική Ολλανδία επλήγη επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό, και οι αξιώσεις ιδιωτικής περιουσίας αυξήθηκαν 6% σε ετήσια βάση.
Το Λουξεμβούργο επλήγη από τις πλημμύρες. Έγιναν 6.500 αιτήσεις για ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις και 1.300 για οχήματα που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες. Συνολικά καταβλήθηκαν 135 εκατ. ευρώ σε απαιτήσεις - το υψηλότερο ποσό στην ιστορία του Λουξεμβούργου.
Στην Αυστρία, επίσης, οι αξιώσεις για ζημιές από καταιγίδες υπερδιπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 48% οι αξιώσεις.

Κρατικό κονσόρτιουμ στην Γαλλία

Στη Γαλλία, οι πλημμύρες στα μέσα του έτους κόστισαν στους ασφαλιστές 250 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες από τις γεωργικές ασφαλίσεις αυξήθηκαν μετά τον ακραίο παγετό που έπληξε πολλές περιοχές τον Απρίλιο. Καθώς οι γεωργοί στη Γαλλία είναι όλο και πιο ευάλωτοι στον κίνδυνο παγετού, πλημμύρας και ξηρασίας, τον Μάρτιο του 2022 εγκρίθηκε ένα καθολικό σύστημα γεωργικής ασφάλισης, με στόχο τη δημιουργία μιας σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την αποζημίωση των ζημιών και την ενθάρρυνση της υιοθέτησης της ασφάλισης.

Πρωτόγνωρες απώλειες

Η περιοχή της Νότιας Μοραβίας στην Τσεχική Δημοκρατία επλήγη από έναν καταστροφικό ανεμοστρόβιλο στα τέλη Ιουνίου και πολλές άλλες περιοχές επλήγησαν από μια σειρά από ανεμοθύελλες και έντονες βροχοπτώσεις. Έως και 1.600 κτίρια κατοικιών, πολλές γεωργικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υποδομές και οχήματα υπέστησαν ζημιές και έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι συνολικές ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 140 εκατ. ευρώ ήταν ασφαλισμένα. Επιπλέον, προκλήθηκαν συνολικές ζημιές 228 εκατ. ευρώ από καλοκαιρινές ανεμοθύελλες.
Οι απαιτήσεις για ακίνητα αυξήθηκαν κατά 7% στην Ισπανία, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, με πιο εντυπωσιακή τη χιονοθύελλα Filomena, η οποία κόστισε στους ασφαλιστές περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.
Οι απώλειες Natcat καλύπτονται συνήθως από τη δημόσια Consorcio de Compensación de Seguros, αλλά ορισμένα γεγονότα, όπως οι χιονοθύελλες, καλύπτονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Η ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Λα Πάλμα προκάλεσε σοβαρές ζημιές και πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν ως αποζημίωση από την Consorcio.
Σημαντικές ασφαλιστικές ζημιές καταγράφηκαν το 2021 και στη γεωργία.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης