Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εφτά παρεμβάσεις «σκούπα» για συνταξιοδοτικά καθηγητών, δημοσίους υπαλλήλους και οφειλέτες ΕΦΚΑ

Εφτά παρεμβάσεις «σκούπα» για συνταξιοδοτικά καθηγητών, δημοσίους υπαλλήλους και οφειλέτες ΕΦΚΑ
Θα συμπεριληφθεί η τροπολογία για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ που θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών σε 24 δόσεις και θα παραγράφει τα παλιά - προ δεκαετίας χρέη.

Στο νομοσχέδιο «σκούπα» για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο, θα συμπεριληφθεί η τροπολογία για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ που θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών σε 24 δόσεις και θα παραγράφει τα παλιά- προ δεκαετίας χρέη.

Με το νομοσχέδιο αυτό:

1)
Θα καταργείται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης 1% που επιβλήθηκε με το 1ο μνημόνιο και θα βελτιώνεται το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων με αντίστοιχη αύξηση.

2)Θα καταργείται η κράτηση 1% από τους μισθούς του δημοσίου, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

3)Θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους με ασφαλιστικές οφειλές, τα 10 έτη από 20, ενώ θα δίνεται ανώτατο όριο οφειλών η 5ετία.
Η νέα ρύθμιση θα ορίζει τη 10ετία ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, τόσο «εν ευρεία», όσο και «εν στενή» έννοια. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται και έως ότου ο ΕΦΚΑ βγάλει πράξη βεβαίωσης της οφειλής αυτής παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος παραγράφεται.

4)Θα εναρμονιστούν τα ισχύοντα στο ΚΕΑΟ με αυτά που εφαρμόζονται από την ΑΑΔΕ, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει επίσης διάταξη με την οποία οι 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών θα γίνονται 24.

5)Θα προβλέπονται ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού, όπως είναι η ΤτΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία αλληλοβοήθειας.
Στην πράξη, θα ορίζεται ότι για την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να υπάρχουν 1000 ένσημα στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων τα 500 στα 2 τελευταία χρόνια αντί 1500 και 600 αντίστοιχα.

6)Θα προβλέπεται η υποχρέωση υποβολή ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τους ξεναγούς, οι οποίοι έως σήμερα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι δεν υπάγονταν σε αυτή τη διαδικασία.

7)Θα δίνει τη δυνατότητα σε καθηγητές να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη.
Προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση ή να πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010.
Το όλο θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους.
Το θέμα αφορά κυρίως 1.000-2.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι το Φεβρουάριο του 2022 υπέβαλαν αίτηση μειωμένης σύνταξης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης