Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πώς πληρώνονται οι αναστολές και το δώρο Πάσχα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λόγω φυσικών καταστροφών

Πώς πληρώνονται οι αναστολές και το δώρο Πάσχα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λόγω φυσικών καταστροφών
Νέα υπουργική απόφαση που αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Περίπου 35.000 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή και περίπου 45.000 άλλους αφορά το επίδομα Πάσχα, που προβλέπεται σε νέα υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με την απόφαση των κ.κ. Σκυλακάκη, Χατζηδάκη και Τσακλόγλου, στην περίπτωση κατά την οποία η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων σε περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Φεβρουαρίου έως την 30ή Απριλίου 2022, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το επίδομα εορτών Πάσχα του έτους 2022 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους. Η καταβολή της ως άνω αναλογίας πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας δια του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων - εργαζομένων.

Διαδικασία καθορισμού του επιδόματος εορτών Πάσχα

Η πληρωμή προς τους δικαιούχους - εργαζόμενους της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκάστου μισθωτού και τα καταβαλλόμενα για τις αντίστοιχες αιτίες ποσά οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αναλογία του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022, πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού. Το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τα απολύτως αναγκαία στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για το σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαδικασία απόδοσης του επιδόματος εορτών Πάσχα

Από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων - μισθωτών, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, καθώς και το ΑΦΜ τους. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρεία «Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ» (ΔΙΑΣ ΑΕ) προς την οποία διαβιβάζεται. Επίσης διαβιβάζεται στη ΔΙΑΣ ΑΕ, στην Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου, συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων - μισθωτών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα τον αριθμό των δικαιούχων-εργαζομένων και το συνολικό ποσό της καταβολής ολογράφως και αριθμητικώς.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας εγκρίνεται η μεταφορά της πίστωσης του συνολικού ποσού αυτής, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης.
Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου στη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του επιδόματος εορτών

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας καταχωρίζονται στην ίδια ΑΠΔ τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, όπως αυτά θα καταχωρίζονταν εάν δεν είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας. Η συμπλήρωση των σχετικών πεδίων της ΑΠΔ γίνεται με βάση τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης και με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.
Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις - εργοδότες έχουν καταβάλει σε εργαζόμενους της περ. α, αποδοχές οικειοθελώς ή εξ ελευθεριότητας ή λόγω διακοπής της αναστολής της σύμβασης εργασίας για ορισμένο χρονικό διάστημα, τα ποσά των αποδοχών αυτών καταχωρίζονται στην ΑΠΔ για το επίδομα εορτών Πάσχα 2022 με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.
Εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης και στα Ν.Π.Ι.Δ. που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας προσδιορίζονται μέσω των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών που υποβάλλονται για το επίδομα εορτών Πάσχα 2022 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις οικείες καταστατικές τους διατάξεις.
Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών επί του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης