Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μεγάλες ανατροπές στις αποδόσεις των επιχειρήσεων καταστροφών

Μεγάλες ανατροπές στις αποδόσεις των επιχειρήσεων καταστροφών
Συνονθύλευμα ανόμοιων πραγμάτων που δύσκολα μπαίνουν σε τάξη συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο κλάδος των ασφαλειών στην Ευρώπη, με τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα να προσπαθούν να συμμαζευτούν για να κρατήσουν τα μερίδια τους στην αγορά.
Μετά από μία πανδημία που, όμως τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα δεν τις άγγιξε, διότι δεν είχαν συμβόλαια διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών, οι ασφαλιστικές στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν το ένα πρόβλημα πίσω από το άλλο, με ορισμένα εξ’ αυτών προβλήματα να προέρχονται από το πόλεμο που δημιούργησαν για οικονομικά οφέλη η Ουάσινγκτον και το Κίεβο.

Στο κόκκινο ο κίνδυνος να μην μπορούν να ασφαλιστούν οι επιχειρήσεις σωστά

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αντασφαλιστές θα ‘χτυπήσουν’ πάνω στους ασφαλιστικές με τελικό ‘προορισμό’ τον ιδιώτη ή την επιχείρηση. Άνοδος των γεωπολιτικών κινδύνων, ακρίβεια λόγω των κυρώσεων, ελλείψεις αγαθών λόγω των κυρώσεων, σοβαρότατα προβλήματα στην ενέργεια λόγω των κυρώσεων, αυξημένος κίνδυνος να χαθούν επιχειρήσεις που στηρίζουν την οικονομία των χωρών λόγω των κυρώσεων, αυξημένος κίνδυνος ο αγροτικός κλάδος στην Ευρώπη να συρρικνωθεί λόγω των κυρώσεων έδωσαν δύναμη στο Κρεμλίνο, συρρίκνωσαν μεταξύ άλλων τα κέρδη των ασφαλιστικών και ξεκίνησαν να αλλάζουν τους όρους των συμβολαίων αφήνοντας πολλούς επιχειρησιακούς κινδύνους ανασφάλιστους.
Ταυτόχρονα ο πολλαπλασιασμός των Κανονισμών μερικοί εκ των οποίων έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών οι οποίες αναγκαστικά θα το μετακυλήσουν.

Άγνωστο το αύριο

Μέχρι πρόσφατα οι αποδόσεις των επιχειρήσεων των αντασφαλιστικών που είχαν να κάνουν με τις καταστροφές ήταν υψηλές, ενισχύοντας τα κεφάλαια των αντασφαλιστών, τελευταία υπό – αποδίδουν.
Στην τελευταία μελέτη εν όψει του RendezVous 2022 στο Μόντε – Κάρλο, η S&P Global Ratings γράφει ότι οι αποδόσεις αυτές ίσα που συμβάλλουν στο 2,5% των ίδιων κεφαλαίων των 21 μεγαλύτερων αντασφαλιστικών στον κόσμο.
Το ποσοστό αυτό έχει υπολογιστεί με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται, οι ασφαλιστικές αξίες αυξάνονται, σημειωθούν μεγάλες ζημιές με υψηλές αξιώσεις για αποζημιώσεις , τα πράγματα θα χειροτερεύσουν.

Χρηματοδοτήσεις στα χαρτιά

Και ενώ, οι επιχειρήσεις κινδύνων καταστροφών υπό – αποδίδουν τα τελευταία χρόνια με τις επιδόσεις να χειροτερεύουν και την συμβολή τους να είναι οριακή στα ίδια κεφάλαια του κλάδου, Κομισιόν, Ενώσεις Ασφαλιστικών Εταιρειών, η Ομοσπονδία της Ευρώπης και η EIOPA συστήνουν στις ασφαλιστικές να χρηματοδοτούν τα έργα των κυβερνήσεων και υποδομών για πράσινη ανάπτυξη και αντιμετώπιση των καταστροφών.
Τούτων λεχθέντων οι τιμές στα αντασφάλιστρα θα συνεχίσουν την ανιούσα και το 2023 επηρεάζοντας τις ασφαλιστικές και τους ασφαλισμένους .

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης