Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Rendez Vous 2022 στο Μόντε Κάρλο: Δύσκολη εξίσωση ο (υψηλός) πληθωρισμός για τις τιμολογήσεις στις ασφάλειες

Rendez Vous 2022 στο Μόντε Κάρλο: Δύσκολη εξίσωση ο (υψηλός) πληθωρισμός για τις τιμολογήσεις στις ασφάλειες

Αναπόφευκτές αυξήσεις των ασφαλίστρων κατά την τιμολόγηση Ιανουαρίου

Σχετικά Άρθρα

Περιπλοκότερο των πάντων είναι το θέμα του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις που γίνονται στο Rendezvous2022 στο Μόντε Κάρλο.
Στα φλέγοντα ζητήματα η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ωστόσο ο κίνδυνος που πηγάζει από τον πληθωρισμό είναι υψηλότερος όλων αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re.
«Το θέμα του πληθωρισμού είναι στοιχείο το οποίο είναι μακράν πολυπλοκότερο από την άποψη του κινδύνου», τόνισε ο Moses Ojeisekhoba, προσθέτοντας ότι το στοιχείο αυτό θα κυριαρχήσει στις ανανεώσεις τη 1η Ιανουαρίου 2023.
Άλλα δύο θέματα που θα διαμορφώνουν το τοπίο των κινδύνων και την τιμολόγηση των σε επίπεδο μακροοικονομικό είναι η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα και ο πόλεμος από άποψη μακροοικονομικών.

Σχεδιασμός νέων χαρτοφυλακίων

Αυτό που συζητείται αυτή την στιγμή στον ‘ναό’ των αντασφαλιστών στο Μόντε – Κάρλο είναι ο τρόπος που οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές θα σχεδιάσουν τα χαρτοφυλάκια τους και με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αντιμετωπίσουν τους ‘ανέμους’ που έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε έξαρση και δεν σταματά να ανεβαίνει.
Σε πρόσφατα δημοσιεύματα το ΒΝ έχει αναφερθεί στο θέμα του πληθωρισμού ο οποίος επισκιάζει ακόμα και τις θετικότερες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, ανεβάζοντας βίαια τις τιμές των αντασφαλίστρων.
Ο πληθωρισμός, ωστόσο θα συνεχίσει να αυξάνεται, όσο οι τιμές στην ενέργεια βρίσκονται εκτός τροχιάς ελέγχου και όσο δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

Περιουσία και εφοδιαστική αλυσίδα

Έκθεση της Howden λίγο πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου υπογραμμίζει για παράδειγμα τους λόγους των αλλαγών των τιμών των αντασφαλίστρων σε πολλούς τομείς της αγοράς, κυρίως όμως στις ασφαλίσεις περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών.
Οι μειωμένες εισροές κεφαλαίων και η άνοδος του πληθωρισμού μαζί με τις ζημιές προερχόμενες από φυσικές καταστροφές το τελευταίο διάστημα κάνουν τις επιχειρήσεις να ψάχνουν να βρουν τρόπους για υψηλότερες αποδόσεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ασφαλίσεις περιουσίας βρίσκονται κάτω από το κυκλώνα που έχει σηκώσει η εφοδιαστική αλυσίδα.

Ανοδικό σπιράλ στις τιμές

Ευθύνες για τις ανωμαλίες και την επιδείνωση στην εφοδιαστική αλυσίδα ρίχνουν οι συμμετέχοντες στο Rendez Vous 2022 στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.
Οι αυξήσεις ανεβάζουν το κόστος αποζημίωσεις και τις ασφαλιστικές αξίες, είχε γράψει το ΒΝ την περασμένη εβδομάδα.
Αναπόφευκτες θα είναι σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις οι αυξήσεις στα αντασφάλιστρα στις αρχές του 2023 αλλά και δύσκολες οι διαπραγματεύσεις σε πελάτες που ήδη έχουν υπογράψει συμβόλαια με προβλέψεις υποχώρησης ή χαμηλότερου πληθωρισμού.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης