Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μακράν του ρυθμού ανάπτυξης ο ασφαλιστικός κλάδος - Πράκτορες και μεσίτες κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς

Μακράν του ρυθμού ανάπτυξης ο ασφαλιστικός κλάδος - Πράκτορες και μεσίτες κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς
Στον κλάδο αυτοκινήτου για παράδειγμα, ο συντελεστής ατυχημάτων έχει ήδη επιστρέψει -μετά από μια πρόσκαιρη υποχώρηση- στα προπανδημικά επίπεδα του 2019.

Στάσιμη παραμένει η ασφαλιστική αγορά η οποία κινείται πάνω κάτω στα επίπεδα του 2021, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δείκτες παραγωγής οι οποίοι τρέχουν με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 5%, ενώ μεγάλο μερίδιο της αγοράς εξακολουθούν να κατέχουν οι πράκτορες και οι μεσίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος σε κανένα τομέα η ασφαλιστική αγορά δεν αντικατοπτρίζει τον ρυθμό ανάπτυξης που έχει η χώρα με την παραγωγή του οχταμήνου να κερδίζει μόλις 0,7% με αρνητικό πρόσημο τις ζημιές και τις καλύψεις ζωής.
Στον κλάδο αυτοκινήτου για παράδειγμα, ο συντελεστής ατυχημάτων έχει ήδη επιστρέψει -μετά από μια πρόσκαιρη υποχώρηση- στα προπανδημικά επίπεδα του 2019 και μάλιστα με ανοδικές τάσεις, ενώ άγνωστο παραμένει το ενδεχόμενο κατά πόσο θα επηρεάσουν τον κλάδο οι αυξήσεις που σχεδιάζονται και θα κινηθούν ανάμεσα στο 5%-8%, καθώς λόγω του υψηλού πληθωρισμού έχουν ανεβεί τα κόστη των αποζημιώσεων σε όλες της δραστηριότητες.
Τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν ψαλιδιστεί μέσα στη φετινή χρονιά λόγω των απομειώσεων που είναι αναγκασμένες να καταγράψουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, καθώς μετοχές, ομόλογα -άρα και αμοιβαία κεφάλαια- υποχωρούν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Capture_2_4.JPG
Ασφάλιση Σκαφών

Στα 2,31 δις ευρώ ανέρχεται για το 2021 η συνολική ασφαλισμένη αξία στα σκάφη αναψυχής, ενώ κυρίαρχη είναι η μορφή διαμεσολάβησης στις η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες.
Ως προς τα κανάλια ασφάλισης η πλειοψηφία των σκαφών χρησιμοποιεί σε ποσοστό 63,8% του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου, πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας ακολουθούμενη από την συνεργασία με τους μεσίτες ασφαλίσεων (22,6% αντίστοιχα).

Capture_1_4.JPG

Ζημιές - αποζημιώσεις

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2021 δηλώθηκαν 433 ζημιές εντός του 2021.
Πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 0,9 εκατ. € εντός του 2021, ενώ σχηματίστηκε στις 31/12/2021 απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 3,2 εκατ. €.
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλωθείσες ζημίες και το απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων αφορούν στην αρχική εκτίμηση του πρώτου έτους (έτους έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου 2021). Τόσο το πλήθος των ζημιών όσο και το τελικό ποσό της αποζημίωσης των συμβολαίων αυτών θα διαφέρει όταν προστεθεί η μεταγενέστερη πληροφόρηση για τα συμβόλαια του συγκεκριμένου έτους που δεν είναι διαθέσιμη κατά την σύνταξη της παρούσας αναφοράς, μέχρι την λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του έτους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης