Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανοίγουν μετά τις εκλογές εκ νέου οι συμπράξεις Ασφαλιστικών – Κράτους απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Ανοίγουν μετά τις εκλογές εκ νέου οι συμπράξεις Ασφαλιστικών – Κράτους απέναντι στην κλιματική αλλαγή
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι όποιες συζητήσεις δεν πρόκειται να καταλήξουν σε πρόταση νόμου μέσα στα χρονικά όρια της παρούσας κυβερνητικής θητείας, με δεδομένο ότι απομένουν λίγοι μήνες μέχρι να διεξαχθούν Βουλευτικές εκλογές.

Ανοιχτός παραμένει ο καμβάς της συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιριών – ενδεχόμενα και των «διορθώσεων» - στις σεισμόπληκτες περιοχές και σε άλλους τομείς που απειλούνται από τις φυσικές καταστροφές, όπως είναι η αγροτική παραγωγή και οι καλλιέργειες και οι παράκτιες περιοχές.
Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα ότι στην Ελλάδα μόλις το 16% είναι ασφαλισμένοι για φυσικές καταστροφές, έναντι αντίστοιχου Ευρωπαϊκού ποσοστού 60%.
Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε σε σχετική εκδήλωση ότι ο τρόπος παρέμβασης του κράτους δεν είναι σωστός, για δύο κυρίως λόγους:

  1. Γιατί δεν προσφέρει τα κατάλληλα κίνητρα δράσης στον Έλληνα πολίτη, αλλά αντίθετα τον καθιστά ανενεργό
  2. Επειδή η οικονομική δυνατότητα του κράτους να αποζημιώνει το 100% των ζημιών δεν είναι διατηρήσιμη, αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για το τι έρχεται στο μέλλον.

Ο υπουργός πιστεύει ότι η δράση θα πρέπει να είναι τριαδική, περιλαμβάνοντας όχι μόνο το κράτος, αλλά παράλληλα τους πολίτες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα είπε ότι θα πρέπει να προωθηθούν τα παρακάτω:

  1. Η συνέχιση της άντλησης και επεξεργασίας σχετικών δεδομένων που ήδη έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο με στόχο την αποτίμηση κάθε επιμέρους κινδύνου που αφορά τις φυσικές καταστροφές, καθώς και η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου διαχείρισης κρίσεων.
  2. Στα προηγούμενα θα μπορούσε να «πατήσει» ένα ΣΔΙΤ του κράτους με τις ασφαλιστικές εταιρείες, το οποίο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα -αν έχει καθολικό χαρακτήρα και τη συνδρομή του κράτους- ένα ασφάλιστρο που θα είναι ανεκτό για το μέσο νοικοκυριό.

Στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης, η βουλευτής και μέλος της Επιτροπής της Βουλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος Διονυσία Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στο νέο κλιματικό νόμο που ψηφίστηκε φέτος και που αρχικά προέβλεπε την υποχρεωτική ασφάλιση νέων κατοικιών από 1/1/2025 σε περιοχές υψηλής τρωτότητας, διάταξη που τελικά αποσύρθηκε στο «παρά πέντε». Σύμφωνα με την κ. Αυγερινοπούλου έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν θα στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να προστεθούν και άλλες, όπως πχ οι σεισμογενείς, ή οι παράκτιες.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι όποιες συζητήσεις δεν πρόκειται να καταλήξουν σε πρόταση νόμου μέσα στα χρονικά όρια της παρούσας κυβερνητικής θητείας, με δεδομένο ότι απομένουν λίγοι μήνες μέχρι να διεξαχθούν Βουλευτικές εκλογές.

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Την πρόθεση των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών να συμβάλλουν ενεργά στο ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.
Η ιδιωτική ασφάλιση έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρηγεωργίου, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφερθεί σε μια σειρά από προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρξει κοινή στόχευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών που είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (οι οποίες ενίοτε δρουν με βραχυπρόθεσμα κριτήρια), οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εποπτικές αρχές, αλλά και το κοινό, το οποίο συχνά διακρίνεται από σχετική άγνοια γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε διεθνές επίπεδο, βρίσκονται σε μια προσπάθεια καταγραφής των σχετικών κινδύνων και τιμολόγησής τους προκειμένου να προσφέρουν προϊόντα που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.
Επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες (τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα) αποτελούν το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, οπότε θα μπορούσαν να τοποθετήσουν σημαντικού ύψους κεφάλαια σε projects που σχετίζονται την πράσινη μετάβαση της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και η ελληνική κυβέρνηση να δώσει σημαντικά κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών σε μια χώρα που το ποσοστό κάλυψης περιορίζεται μόλις στο 16%, (έναντι άνω του 60% στη Δυτική Ευρώπη) και επιβάλλεται να φτάσει στο 100%. «Ακούμε ενθαρρυντικά πράγματα από την κυβέρνηση κατά τα τελευταία χρόνια, πλην όμως στην πράξη δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε» σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου.
Παράλληλα, εμπόδια τίθενται από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, καθώς με το υπάρχον αυστηρό καθεστώς του Solvency II καθίσταται πολύ δύσκολο για τις ασφαλιστικές εταιρείες να τοποθετήσουν κεφάλαια σε πράσινες επενδύσεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης