Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Επενδυτική στροφή με δημιουργία ΑΕΔΑΚ από τα Επαγγελματικά ταμεία - Τι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή;

Επενδυτική στροφή με δημιουργία ΑΕΔΑΚ από τα Επαγγελματικά ταμεία - Τι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή;
Εξοικονόμηση 100 εκ. δείχνει μελέτη του ΤΑΥΦΕ.
Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει ανοίξει τη συζήτηση σε επίπεδο επαγγελματικών ταμείων για στροφή στην διαχείριση των αποθεματικών με γνώμονα την «εσωτερικοποίηση» των επενδύσεων η οποία θα αποφέρει περισσότερα κέρδη στα επενδεδυμένα κεφάλαια και θα έχει χαμηλότερο ρίσκο.
Σε αυτό το πλαίσιο μεγάλα επαγγελματικά ταμεία, όπως είναι το ταμείο στο χώρο των φαρμάκων (ΤΑΥΦΕ), το Ταμείο του υπουργείου Οικονομικών και άλλα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας ΑΕΔΑΚ, δυνατότητα η οποία παρέχεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

O πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ Γεράσιμος Κονιδάρης, κατά την ενημέρωση που παρείχε πρόσφατα σε στελέχη και ασφαλισμένους του ταμείου αναφέρθηκε στην παραπάνω δυνατότητα για τη δημιουργία ΑΕΔΑΚ και μάλιστα με απευθείας έγκριση της άδειας ίδρυσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς το Ταμείο δεν έχει εργοδοτική εισφορά, δεν είχε ποτέ και δεν έχει κοινωνικό πόρο και δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Περιέγραψε τις διαδικασίες ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ανέδειξε πώς επιτυγχάνεται η πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση, σημειώνοντας πως με βάση όλα τα στοιχεία η διαχείριση των αποθεματικών του ΤΑΥΦΕ από την ΑΕΔΑΚ όχι μόνο δεν επιβαρύνει τις λειτουργικές δαπάνες του Ταμείου, αλλά εξασφαλίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης.
«Η ΑΕΔΑΚ δεν συνιστά σκοπό του Ταμείου, είναι το μέσο για την εκπλήρωση των σκοπών και στόχων του, που εν προκειμένω είναι η στήριξη της διαχρονικής βιωσιμότητας του Ταμείου μέσα από την ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης και την κάλυψη σημαντικού μέρους των ελλειμμάτων, ώστε οι ασφαλισμένοι να απολαύσουν καλύτερες παροχές», κατέληξε ο κ. Κονιδάρης.
Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει το ΤΑΥΦΕ για τα οφέλη που θα έχει από τη μείωση του διαχειριστικού κόστους ιδρύοντας τη δική του ΑΕΔΑΚ. Στη μελέτη εξετάστηκαν πέντε σενάρια διαχείρισης ποσού ύψους 150 εκατ. ευρώ, για 10, 20 30, 40 και 50 χρόνια, με το συνολικό όφελος που προκύπτει, με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, από τη μείωση του διαχειριστικού κόστους για την περίοδο των 50 ετών με ανατοκισμό κεφαλαίων να φτάνει στα 117,597 εκατ. ευρώ.

Capture_1_5.JPG

Capture_2_5.JPG


Η εξοικονόμηση πόρων για το ΤΑΥΦΕ από τη μείωση του κόστους διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη ένα υποθετικό σενάριο στην πραγματική του διάσταση, χρησιμοποιώντας τις αναλογιστικές μελέτες του 2018 και του 2019, από το 2022 έως το 2048 ξεπερνά στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι απαιτήσεις του ΤΑΥΦΕ, το συνολικό όφελος φτάνει στα 54,47 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, με βάση την αναλογιστική μελέτη του 2019, υπό καθεστώς NDC, η σωρευτική εξοικονόμηση εκτινάσσεται, φτάνοντας στα 76,58 εκατ. ευρώ, ή στα 96,16 εκατ. αν προστεθούν οι απαιτήσεις του ΤΑΥΦΕ. Και τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν με την προϋπόθεση ότι οι ετήσιες πρόσοδοι από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανέρχονται στο 2,5%.

Capture_3_1.JPG

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης