Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Swiss Re: Το μεγάλο στοίχημα των ασφαλιστών για το 2023 και 2024

Swiss Re: Το μεγάλο στοίχημα των ασφαλιστών για το 2023 και 2024
Βράζουν οι ασφαλιστές με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι το βασικότερο πρόβλημα για τους ασφαλιστές σύμφωνα με την Swiss Re.
Η επίδραση του πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία έχει οδηγήσει σε ελαφρά πτώση των συνολικών παγκόσμιων ασφαλίστρων κατά περίπου 0,2% σε πραγματικούς όρους το 2022.
Προσβλέποντας στο μέλλον, η  Swiss Re Institute αναμένει ότι ο ασφαλιστικός κλάδος θα επιστρέψει σε ανάπτυξη  με αύξηση των ασφαλίστρων 2,1% ετησίως κατά μέσο όρο το πραγματικούς όρους το 2023 και το 2024, λόγω της πτώσης του πληθωρισμού, των αυξήσεων στις τιμές των ασφαλίστρων και την αύξηση της ζήτησης για ασφάλειες ζωής.
Στοίχημα για τους ασφαλιστές οι επενδύσεις που αναμένεται να δώσου μεγαλύτερες αποδόσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Σύμφωνα με την  Swiss Re, οι μεγάλες οικονομίες, ιδίως στην Ευρώπη, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πληθωριστική ύφεση τους επόμενους 12-18 μήνες εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων. Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 1,7% το 2023, από 2,8% το 2022.
Η Swiss Re προβλέπει 5,4% μέσο ετήσιο παγκόσμιο πληθωρισμό το 2023 και 3,5% το 2024, από 8,1% το 2022. Παρά την αναμενόμενη χαλάρωση, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ασταθής και υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου.
Βελτίωση των συνθηκών  της ασφαλιστικής αγοράς θα υπάρξει από το 2023 και το 2024 καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν και οι αυξήσει των τιμών τίθενται σε ισχύ.

ΟΙ προβλέψεις για τους κλάδους

Η Swiss Re προβλέπει ότι η ανάπτυξη των πραγματικών ασφαλίστρων κατά ζημιών θα ανακάμψει σε 1,8% το 2023 και 2,8% το 2024 μετά από ασθενή ανάπτυξη 0,9% σε πραγματικούς όρους το 2022. Στην Ευρώπη, η αναμενόμενη ανάκαμψη αντανακλά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την επερχόμενη ύφεση. Η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% των ασφαλίστρων ζημιών στις αναδυόμενες αγορές, αναμένεται να σημειώσει αύξηση 4,0% το 2023 και 5,8% το 2024.

Εμπορικές γραμμές

Οι εμπορικές γραμμές αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών. Εκτιμάται αύξηση 3,3% στα εμπορικά ασφάλιστρα το 2022 και αύξηση 3,7% το 2023. Αντίθετα, τα παγκόσμια ασφάλιστρα προσωπικών γραμμών αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 0,7% το 2022, κυρίως λόγω της υποαπόδοσης στην ασφάλιση αυτοκινήτων σε προηγμένες αγορές.

Κλάδο ζωής

Οι κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης των ασφαλίστρων ζωής διαφέρουν στις προηγμένες και στις αναδυόμενες αγορές. Ο πληθωρισμός στις προηγμένες αγορές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συμπιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και ως εκ τούτου μειώνει τη ζήτηση για μεμονωμένα προϊόντα αποταμίευσης. Στις αναδυόμενες αγορές, οι αυξανόμενοι στόχοι της μεσαίας τάξης και της κυβέρνησης για τη διείσδυση των ασφαλειών ζωής υποστηρίζουν την ανάπτυξη των αποταμιευτικών επιχειρήσεων. Ισχυρή θα είναι η ζήτηση τέλος από την ομάδα των ψηφιακών καταναλωτών στις αναδυόμενες αγορές.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης