Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πέλεκυς σε καλύψεις, εκρήξεις τιμών στα ασφάλιστρα

Πέλεκυς σε καλύψεις, εκρήξεις τιμών στα ασφάλιστρα
Οι (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις κληρονομούν ζημιές εκατομμυρίων το 2023
Σχετικά Άρθρα

Πέλεκυς πέφτει στις ασφαλιστικές καλύψεις από 1η Ιανουαρίου 2023 ενώ εκτινάσσονται τα ασφάλιστρα, τη στιγμή που οι αντασφαλιστές ψάχονται για να πάρουν αυξήσεις πάνω από 10% στις συμβάσεις για το 2023.
Από την μία προσπαθούν να φτιάξουν τους ισολογισμούς τους, από την άλλη να κόψουν καλύψεις που άλλοτε έδιναν.
Η υπογραφή των νέων συμβάσεων θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων σε ασφαλιστές και ασφαλισμένους.
Αν και καμπανάκι των αυξήσεων χτύπησε ηχηρά στο Baden Baden τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές του ΒΝ τα αντασφάλιστρα τον Ιανουάριου θα χτυπήσουν αυξήσεις πάνω από 10%, ειδικά για τις ασφαλίσεις καταστροφών και περιουσίας.
Αυτό σημαίνει ότι είτε οι ασφαλιστικές θα εκχωρήσουν λιγότερους κινδύνους στους αντασφαλιστές για να μην βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη είτε πληρώσουν αδρά για να διασφαλίσουν και τα αποθέματα τους και την εικόνα του ισολογισμού τους αλλά θα μετακυλήσουν μέρος των αυξήσεων στους ασφαλισμένους των οποίων τα εισοδήματα συνεχίζουν να πλήττονται από την ακρίβεια.

Παρά τις αυξήσεις σημαντικές βελτιώσεις στο underwriting δεν φαίνονται

Στενεύουν και τα περιθώρια στο underwriting καθώς οι αποζημιώσεις επηρεάζονται από τον υψηλό πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή.
Οι επιχειρήσεις πατάνε στις αποδόσεις κεφαλαίων κάτι που συνήθιζαν να κάνουν τα τελευταία χρόνια αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τα ασφάλιστρα, ωστόσο η εποχή είναι δύσκολη για πρίγκιπες καθώς οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης, όπως έγραφε χτες το ΒΝ δεν είναι ευοίωνες και τόσο.
Ωστόσο μεμονωμένες ασφαλιστικές θα καταφέρουν να αυξήσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων από αυξημένες αποδόσεις.
Το 2022 ήταν ένα από τα χειρότερα έτη από άποψη απωλειών από φυσικές καταστροφές, με το 2023 να μπαίνει με αμφίρροπα μηνύματα μία και οι (αντ)ασφαλιστές θα κληρονομήσουν ζημιές ύψους 120 δισεκατομμυρίων από το 2022.

Αυστηρότεροι όροι και τεράστιες αυξήσεις λόγω πολέμου

Το capacity όπως και να έχει θα συρρικνωθεί το 2023 με τις εισροές κεφαλαίων να γίνονται επιλεκτικά για όσους θέλουν να αναλάβουν περισσότερο κίνδυνο, αντισταθμίζοντας αντασφαλιστές που φεύγουν από την αγορά. Οι όροι των συμβολαίων θα γίνουν αυστηρότεροι και οι αναδοχές θα γίνονται για συγκεκριμένους κινδύνους και ανά περιοχή.
Χωρίς σκέψη, τα ασφάλιστρα για καλύψεις κινδύνων που επηρεάζονται από τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας θα εκτοξευτούν. Ομοίως και τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου καθώς συνεχώς αυξάνονται οι τιμές των ανταλλακτικών λόγω του πληθωρισμού, ωστόσο τα περιθώρια στο underwriting παρά τις αυξήσεις θα δουν ελάχιστη βελτίωση.
Αλλαγές προς το καλύτερο θα υπάρξουν από τα μέσα προς τα τέλη του 2023.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης