Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μπαράζ συνταξιοδοτήσεων πάνω από 220.000 δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία

Μπαράζ συνταξιοδοτήσεων πάνω από 220.000 δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία
Τον πήχη στον συνταξιοδοτικό χάρτη ανεβάζει φέτος η ρύθμιση για έξοδο με 25ετία στο Δημόσιο
Σχετικά Άρθρα
Έτος συνταξιοδοτικής φυγής θα είναι και το 2022, καθώς μέχρι 31/12 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 220.000 με «πρωταγωνιστές» περιπτώσεις «ευγενών» ταμείων και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που ουσιαστικά κλείνουν και την «πόρτα» των όποιων ευνοϊκών ρυθμίσεων ίσχυαν στο παρελθόν για νωρίτερη συνταξιοδότηση.
Τον πήχη στον συνταξιοδοτικό χάρτη ανεβάζει φέτος η ρύθμιση για έξοδο με 25ετία στο Δημόσιο όσων είχαν συμπληρώσει τα έτη αυτά το 2011-13 και άρα μπορούν να κάνουν χρήση συνταξιοδότησης, τα ταμεία των ΔΕΚΟ, οι υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις από αυτούς τους οργανισμούς, καθώς και οι εθελούσιες έξοδοι στις τράπεζες.
Ο ρυθμός των νέων αιτήσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά 25% και ήδη με βάση τα στοιχεία στο σύστημα Άτλας έως τον Οκτώβριο 2022 είχαν κατατεθεί 180.000 νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, όταν συνολικά το 2020, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί δεν ξεπερνούσαν τις 176.000. Συνολικά, το 2021, έτος που χαρακτηρίστηκε από την εκρηκτική αύξηση των νέων συνταξιοδοτήσεων, υποβλήθηκαν 212.151 αιτήσεις, ενώ έως τον Οκτώβριο είχαν υποβληθεί 169.433 αιτήσεις.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εργασίας στο ΒΝ Γιώργος Κουτρουμάνης, ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που συμπληρώνοντας το 62ο έτος της ηλικίας τους υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση και στη συνέχεια εξακολουθούν να εργάζονται, ενώ και οι υγειονομικοί, πιεσμένοι από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πανδημία, υπέβαλαν αιτήσεις ακόμα και για μειωμένη σύνταξη.
Τέλος, αρκετοί είναι και οι ασφαλισμένοι που ενώ είχαν θεμελιώσει δικαίωμα, δίσταζαν να υποβάλουν αίτηση, θεωρώντας ότι η αναμονή χωρίς εισόδημα είναι μεγάλη, λόγω των εκκρεμών συντάξεων.
Η αύξηση στις δαπάνες των συντάξεων ήδη είναι εγγεγραμμένες στο νέο προϋπολογισμό, ο οποίος δείχνει αύξηση κατά 1,099 δισ. ευρώ. Σε αυτό, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις κατά 7,75%, με την αντίστοιχη συνολική δαπάνη να αυξάνεται σε σχέση με το 2022 κατά 1,42 δισ. ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης