Ασφαλιστικά Νέα

Οι αλλαγές στις προμήθειες για τα (ασφαλιστικά) χρηματοοικονομικά προϊόντα λιανικής που προωθεί η ΕΕ προκαλούν αντιδράσεις

Οι αλλαγές στις προμήθειες για τα (ασφαλιστικά) χρηματοοικονομικά προϊόντα λιανικής που προωθεί η ΕΕ προκαλούν αντιδράσεις
Το μέτωπο των Επτά Επαγγελματικών Ευρωπαϊκών Ενώσεων κατά των προτάσεων της Κομισιόν
Μέτωπο κατά των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχηματίζουν επτά Επαγγελματικές Ευρωπαϊκές Ενώσεις, μεταξύ των οποίων και η Insurance Europe για να υπερασπιστούν τις προμήθειες των χρηματοοικονομικών συμβούλων.
Σε κοινή τους επιστολή οι: EFAMA, EBF, Insurance Europe, European Association of co-operative banks, ESBG, eusipa, και EAPB, επιχειρηματολογώντας ζητούν από την Ε. Ε. να πάρει πίσω προτάσεις για τις προμήθειες σε ό,τι αφορά την Στρατηγική των Επενδύσεων Λιανικής, χαρακτηρίζοντας τες άστοχες, και ότι θα αποβούν σε βάρος των επενδυτών λιανικής.
Η επιστολή που εστάλη σε επτά τω αριθμώ άτομα υπερτονίζει ότι όλες οι επαγγελματικές υπηρεσίες έχουν ένα αντίτιμο.
Η Κομισιόν φαίνεται να φέρνει και πάλι τα πάνω-κάτω στο επάγγελμα των χρηματοοικονομικών συμβούλων και το καθεστώς προμηθειών.

Τα επιχειρήματα των Επτά για τις Προμήθειες και τους Χρηματοοικονομικούς Σύμβουλους

Στην κοινή τους επιστολή, η παράταξη των Επτά τονίζουν πως ως εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, εκτιμούν πως η Στρατηγική Επενδύσεων Λιανικής (RIS) παρέχει μια χρυσή ευκαιρία για τη διατήρηση και τη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών, επίσης, κάνει τις επενδύσεις πιο κατανοητές, πιο προσιτές και ελκυστικές στους ευρωπαίους ιδιώτες επενδυτές. Συμμερίζονται ότι η Ε.Ε. αξιολογεί ποίκιλλες πτυχές πολιτικής για τη βελτίωση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στις κεφαλαιαγορές, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στην συνύπαρξη συμβουλών που βασίζονται σε αμοιβές και προμήθειες.
Ζητούν, για αυτό τον σκοπό, να αποφευχθούν ριζοσπαστικές προσεγγίσεις που θα έκοβαν την πρόσβαση των ευρωπαίων καταναλωτών σε χρηματοοικονομικές συμβουλές.
Η παράταξη των 7 υπενθυμίζει ότι ο στόχος που έχει πρότερα θέσει η Ε.Ε. για την Επενδυτική Στρατηγική Λιανικής και για την οποία έχει δεσμευτεί είναι η εγγύηση ότι οι μικροεπενδυτές μπορούν να αποκομίσουν πλήρως τα οφέλη των κεφαλαιαγορών, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις της Ε.Ε. οδηγούν σε παρανοήσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των συμβούλων.
Τα αποτελέσματα των ερευνών του Eurobarometer μαρτυρούν ότι οι εξειδικευμένες συμβουλές εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους ευρωπαίους ιδιώτες επενδυτές, ενώ η σημαντικότερη πληροφόρηση είναι ότι οι επενδυτές λιανικής παίρνουν αποφάσεις μετά από τις συστάσεις των χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Στροφή σε ακατάλληλα προϊόντα και εμμονή στις τραπεζικές καταθέσεις

Η πρόσβαση σε συμβουλές είναι κρισιμότερη στο τρέχον περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού και χαμηλού χρηματοοικονομικού γραμματισμού.
Εάν δεν μπορούν να κάνουν ερωτήσεις (οι επενδυτές) και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση, είναι πιο πιθανό να στραφούν σε ακατάλληλα ή μη ελεγχόμενα προϊόντα ή απλώς να συνεχίσουν να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως είναι αυτή τη στιγμή η τάση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Η πρόσβαση σε συμβουλές μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά σε έναν από τους βασικούς στόχους της Επιτροπής για τη χρηματοοικονομική ένταξη. Επιπλέον, οι συμβουλές θα βοηθήσουν τους ιδιώτες επενδυτές να κατανοήσουν πώς να ανταποκριθούν στις προτιμήσεις τους για βιωσιμότητα καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για βιώσιμη χρηματοδότηση.
Το κόστος της έλλειψης συμβουλής, όταν χρειάζεται μπορεί να είναι πολύ υψηλό για τους καταναλωτές: ορισμένοι θα μπορούσαν να στραφούν σε άλλες πηγές μη ρυθμιζόμενων πληροφοριών, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εκτεθούν περισσότερο σε απάτες ή επενδύσεις υψηλού κινδύνου (π.χ. bitcoin/GameStop ), ενώ κάποιοι άλλοι θα ήταν λιγότερο πιθανό να επενδύσουν και στη συνέχεια θα ήταν λιγότερο θωρακισμένοι στο να αντιμετωπίσουν οικονομικές προκλήσεις, καθώς και λιγότερο προετοιμασμένοι για συνταξιοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, η προμήθεια χρεώνεται μόνο κατά την αγορά ενός χρηματοοικονομικού προϊόντος. Αυτό, υποστηρίζουν δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ψωνίζουν και να ζητούν συμβουλές πολλές φορές χωρίς να χρεώνονται μέχρι να αγοράσουν ένα προϊόν.
Σε ορισμένες δε, αγορές, υπάρχουν εθνικοί κανόνες για την υποχρεωτική παροχή συμβουλών.
Σύμφωνα με έρευνες, πολλοί ευρωπαίοι επενδυτές θεωρούν απαραίτητες τις χρηματοοικονομικές συμβουλές, ως εκ τούτου, εάν απαγορευόταν η προμήθεια, πολλοί ευρωπαίοι καταναλωτές θα είχαν την επιλογή να λαμβάνουν λιγότερες συμβουλές ή καμία.
Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με «Αποκαλύψεις, κίνητρα και κανόνες καταλληλότητας για μικροεπενδυτές», η οποία αναφέρει ότι είναι συζητήσιμο εάν η απαγόρευση των προμηθειών θα οδηγούσε σε καλύτερη προστασία των καταναλωτών και ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών.
Οι προμήθειες, συμπεραίνουν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, διότι επιτρέπουν στον κλάδο να χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων πολλά έργα υποδομών μέσα από νέες επενδύσεις.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης