Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αρνούνται να ασφαλίσουν τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων οι ασφαλιστικές της Ευρώπης - Αδύνατο να τον ελέγξουν

Αρνούνται να ασφαλίσουν τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων οι ασφαλιστικές της Ευρώπης - Αδύνατο να τον ελέγξουν
Το 2019, η Zurich αρνήθηκε αρχικά μια απαίτηση ύψους 100 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία τροφίμων Mondelez, η οποία προέκυψε από την επίθεση NotPetya
Ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα καταστούν σταδιακά "ανασφάλιστες", καθώς ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνεται.
Τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν γίνει όλο και πιο επιφυλακτικά τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους συστημικούς κινδύνους, όπως οι πανδημίες και η κλιματική αλλαγή, που δοκιμάζουν την ικανότητα του κλάδου να παρέχει κάλυψη.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι αποζημιώσεις που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολάρια. 
Ωστόσο, ο Mario Greco, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Zurich, δήλωσε στους Financial Times ότι ο κυβερνοχώρος είναι ο κίνδυνος που πρέπει να παρακολουθείται.
"Αυτό που θα γίνει ανασφάλιστο θα είναι ο κυβερνοχώρος", δήλωσε.
"Τι θα γίνει αν κάποιος πάρει τον έλεγχο ζωτικών τμημάτων της υποδομής μας, οι συνέπειες αυτού;" 

Όλο και περισσότερες οι κυβερνοεπιθέσεις

Πρόσφατες επιθέσεις που διέκοψαν τη λειτουργία νοσοκομείων, έκλεισαν αγωγούς και στόχευσαν κυβερνητικές υπηρεσίες τροφοδότησαν την ανησυχία των στελεχών του κλάδου για αυτόν τον επεκτεινόμενο κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Greco, "πρώτα απ' όλα, πρέπει να υπάρξει η αντίληψη ότι δεν πρόκειται μόνο για δεδομένα... πρόκειται για τον πολιτισμό.
Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να διαταράξουν σοβαρά τη ζωή μας". 
Η αλματώδης αύξηση των ζημιών στον κυβερνοχώρο τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα από τους ασφαλιστές του κλάδου για τον περιορισμό της έκθεσής τους.
Εκτός από την άνοδο των τιμών, ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν με την τροποποίηση των συμβολαίων ώστε οι πελάτες να διατηρούν περισσότερες απώλειες.
Υπάρχουν εξαιρέσεις γραμμένες στα συμβόλαια για ορισμένους τύπους επιθέσεων.
Το 2019, η Zurich αρνήθηκε αρχικά μια απαίτηση ύψους 100 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία τροφίμων Mondelez, η οποία προέκυψε από την επίθεση NotPetya, με την αιτιολογία ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο απέκλειε μια "πολεμική ενέργεια".
Οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν αργότερα.
Τον Σεπτέμβριο, η Lloyd's of London υπερασπίστηκε μια κίνηση για τον περιορισμό του συστημικού κινδύνου από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ζητώντας να έχουν οι ασφαλιστικές συμβάσεις που συνάπτονται στην αγορά εξαίρεση για επιθέσεις που υποστηρίζονται από το κράτος.
Τότε, ανώτερο στέλεχος της Lloyd's δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν "υπεύθυνη" και προτιμότερη από το να περιμένει κανείς μέχρι "να πάνε όλα στραβά".
Ο Greco δήλωσε ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορεί να απορροφήσει ο ιδιωτικός τομέας, όσον αφορά την ανάληψη όλων των ζημιών που προέρχονται από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Κάλεσε τις κυβερνήσεις να "δημιουργήσουν ιδιωτικοδημόσια συστήματα για να χειριστούν τους συστημικούς κινδύνους στον κυβερνοχώρο που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν, παρόμοια με αυτά που υπάρχουν σε ορισμένες δικαιοδοσίες για τους σεισμούς ή τις τρομοκρατικές επιθέσεις". 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης