Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι ασφαλιστικές παγίδες 2023 και το …. δίχτυ ασφαλείας που αναζητούν οι ασφαλιστές

Οι ασφαλιστικές παγίδες 2023 και το …. δίχτυ ασφαλείας που αναζητούν οι ασφαλιστές
Οι αυξήσεις που πέτυχαν να κάνουν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια στις αρχές του έτους δεν διασφαλίζουν τις σταθερές συνθήκες που προσδοκούσαν για το 2023
Σχετικά Άρθρα
Ρευστό θα παραμείνει το περιβάλλον για τις ασφαλιστικές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αυξήσεις που πέτυχαν να κάνουν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια στις αρχές του έτους δεν διασφαλίζουν τις σταθερές συνθήκες που προσδοκούσαν για το 2023. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν, αν καταφέρουν οι ασφαλιστές στην ερχόμενη περίοδο να διατηρήσουν τις αυξήσεις που πήραν αρχές τους έτους. Ο δρόμος φαίνεται μακρύς και δύσκολος.
Αναλυτές της Berenberg αναφέρουν πως μπορεί τα αποτελέσματα των ανανεώσεων των αντασφαλιστικών συμβάσεων να είναι ισχυρά για τους αντασφαλιστές, όμως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει, αν τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να επιτευχθούν για την επόμενη χρονική περίοδο, και αν οι συνθήκες παραμείνουν «ευοίωνες» για νέες αυξήσεις καθώς και «σφίξιμο» των όρων των συμβολαίων.
Πάντως, οι πρώτες προβλέψεις για το έτος, αν όλα μείνουν σταθερά ως έχουν σήμερα, η αγορά θα παραμείνει ιδιότυπη και πολύ σφιχτή, λόγω του πληθωρισμού, των ζημιών που καταγράφουν οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια αλλά και των πέριξ του μηδενός επιτοκίων.

ΗΠΑ και Ευρώπη


Σε γεωγραφικές περιοχές, όπως στις ΗΠΑ που οι περιουσίες των ασφαλισμένων υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα περιουσίας προσαρμοσμένες στον κίνδυνο κυμάνθηκαν από 45%-100%.
Χαμηλότερες ήταν οι αυξήσεις ασφαλίστρων περιουσίας προσαρμοσμένες ανά τον κίνδυνο κεφαλαίων στην Ευρώπη μεταξύ 20-40%, ενώ οι αυξήσεις στον κλάδο ατυχημάτων μεταξύ 5-30%.
Διπλάσιες έως και τριπλάσιες ήταν αυξήσεις στα ασφάλιστρα αερομεταφορών λόγω των μεγάλων απωλειών του Boeing και της ατέρμονης αβεβαιότητας που επικρατεί για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και τα μισθωμένα αεροσκάφη.

Συγκερασμός αβεβαιοτήτων

Παρά την επικράτηση των συνθηκών αυτών, οι αναλυτές της Berenberg εφιστούν την προσοχή της αγοράς, τονίζοντας ότι είναι αβέβαιο το αν οι τιμές θα κρατηθούν στα ύψη αυτά και αν επιστρέψουν στην αγορά τα εναλλακτικά κεφάλαια ώστε να διευκολύνουν το έργο των παραδοσιακών αντασφαλιστών.
Θετικές προοπτικές δίνουν για την Munich Re μητρική της ERGO, την Beazley, SCOR, Conduit Re.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης