Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ελληνικό Πρωτόκολλο για την Αντιμετώπιση της Ασφαλιστικής Απάτης

Ελληνικό Πρωτόκολλο για την Αντιμετώπιση της Ασφαλιστικής Απάτης
Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς ως ένα από τα πλέον σοβαρά και πολύπλοκα ζητήματα τα οποία οφείλει να αντιμετωπίσει ο ασφαλιστικός κλάδος
Σχετικά Άρθρα
Εκδήλωση πάνω με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ασφαλιστικής Απάτης: Όραμα και Δράσεις της ΕΑΕΕ» πραγματοποίησε η ΕΑΕΕ με ομιλητές την Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια ΕΑΕΕ, την Κατερίνα Καλογήρου, Διευθύντρια Διαχείρισης Λειτουργικών Κινδύνων Eurolife FFH και Μέλος της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης της ΕΑΕΕ και τον Ανδρέα Σούλη, Διευθυντή Αποζημιώσεων της Ergo και Μέλος της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης της ΕΑΕΕ.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς ως ένα από τα πλέον σοβαρά και πολύπλοκα ζητήματα τα οποία οφείλει να αντιμετωπίσει ο ασφαλιστικός κλάδος. Αφορά όλους τους κλάδους ασφάλισης και εξελίσσεται συνεχώς, καθώς η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέες μεθόδους και τάσεις. Τα τελευταία χρόνια, η απάτη μέσω του κυβερνοχώρου αποκτά σημαντικές διαστάσεις, καθώς όλο και περισσότερες ασφαλιστικές δραστηριότητες διεξάγονται μέσω διαδικτύου.

Οι ασφαλιστικές στην Ευρώπη ψάχνουν να βρουν τρόπους

Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρούν ότι έχουν υποχρέωση και κοινωνική ευθύνη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενεργό πρόληψη και καταπολέμηση της ασφαλιστικής. Στόχος των ασφαλιστών είναι το επίπεδο ελέγχου της ασφαλιστικής απάτης να είναι πολύ υψηλό σε ολόκληρο τον κλάδο, με σκοπό: να περιορίζεται στο ελάχιστο η πιθανότητα απάτης και – εκεί που εντοπίζεται – να αντιμετωπίζεται με τον πλέον αποτελεσματικό και ηχηρό τρόπο, ώστε τα χρήματα που εμπιστεύεται η κοινωνία στον ασφαλιστικό κλάδο να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται και έτσι να προστατεύεται η αξιοπιστία, η φήμη και φερεγγυότητα του κλάδου.

Το Πρωτόκολλο της ΕΑΕΕ

Για πρώτη φορά στα χρονικά παρουσιάστηκε το ελληνικό «Πρωτόκολλο Αυτορρύθμισης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Μελών ΕΑΕΕ για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Ασφαλιστικής Απάτης».
Το Πρωτόκολλο αποτελεί ένα θεμελιώδη οδηγό (ορίζει γενικές αρχές / κανόνες & πρότυπα συμπεριφοράς) και ισχύει ως δεσμευτικό εργαλείο αυτορρύθμισης, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στην εσωτερική λειτουργία κάθε επιχείρησης. Ορίζει δε ως "Ασφαλιστική Απάτη" οποιαδήποτε σκόπιμη και παραπλανητική πράξη ή παράλειψη οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, με σκοπό την απόκτηση από το ίδιο το πρόσωπο ή τη διευκόλυνση τρίτων στην απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους, στο πλαίσιο μίας έγκυρης ή μη ασφαλιστικής σύμβασης. Ο όρος «ασφαλιστική απάτη» καλύπτει την απάτη κατά την ανάληψη του κινδύνου και την αποζημίωση.

Στόχοι του Πρωτοκόλλου

Το πρωτόκολλο της ΕΑΕΕ έχει τέσσερις στόχους: Να εκφραστεί προς πάσα κατεύθυνση η ισχυρή βούληση της ΕΑΕΕ για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης. Να ενισχυθεί η συνειδητοποίηση του προβλήματος & η ευαισθητοποίηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (Διοίκησης & εργαζομένων) και συνεργατών τους. Να προτρέπονται με σαφήνεια τα Μέλη της ΕΑΕΕ να υιοθετούν κατάλληλα πρότυπα συμπεριφοράς. Να επιτρέπεται στην ΕΑΕΕ να υπερασπίζεται με μεγαλύτερη ευχέρεια τα συμφέροντα των μελών της προς δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς & να συνάπτει σχετικές συμφωνίες
Τέλος στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τακτικές αντιμετώπισης περιπτώσεων ασφαλιστικής απάτης σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία.

ΕΕ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης