Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυξήσεις φωτιά 9,6% στις εισφορές ελεύθερων, επαγγελματιών, αγροτών, επιστημόνων - Πώς διαμορφώνονται

Αυξήσεις φωτιά 9,6% στις εισφορές ελεύθερων, επαγγελματιών, αγροτών, επιστημόνων - Πώς διαμορφώνονται
Η κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία στον τέως ΟΑΕΕ από τα 220 αυξάνεται στα 240 ευρώ και η καταληκτική από τα 576 στα 648 ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Αυξήσεις-φωτιά θα δουν 1.800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες στις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση την διαπιστωτική πράξη του υπουργείου Εργασίας, η οποία λαμβάνει υπόψη το κλείσιμο του μεσοσταθμικού πληθωρισμού (9,6%), ποσοστό που συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις έξι κατηγορίες ασφάλισης στις εισφορές σύνταξης και υγείας.
Η κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία στον τέως ΟΑΕΕ από τα 220 αυξάνεται στα 240 ευρώ και η καταληκτική από τα 576 στα 648 ευρώ.
Αντιστοίχως, στον τ.ΟΓΑ η εισαγωγική βαθμίδα από 91 ανέρχεται στα 100 ευρώ.
Αμετάβλητη παραμένει η εισφορά υπέρ ανεργίας (10 ευρώ). Άρα η ετήσια επιβάρυνση στην ελάχιστη ασφάλιση ανέρχεται στα 24 ευρώ και η μέγιστη στα 864 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο Κατρούγκαλου οι ασφαλιστικές εισφορές στους επαγγελματίες διαμορφώνονταν με βάση το ετήσιο εισόδημα που δήλωναν στην εφορία. Έτσι, στην 1η ασφαλιστική κλάση ένας εισοδηματίας με 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, είχε μηνιαία εισφορά 498,75 ευρώ, έναντι 240 ευρώ σήμερα, δηλαδή πάνω από το μισό σήμερα.
Η κυβέρνηση τελικά δεν φαίνεται να ενδίδει στις πιέσεις των επαγγελματικών κλάδων που ζητούσαν, κατ’ εξαίρεση για φέτος, αυξήσεις στα κλιμάκια με νομοθετική ρύθμιση της τάξης του 2%-3%.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ποσοστό άνω του 80% ασφαλίζεται στην 1η κατηγορία, μεταξύ των οποίων γιατροί, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες, που εμφανίζονται να πληρώνουν για σύνταξη μικρότερη εισφορά από τον ανειδίκευτο εργάτη.
Παράλληλα, έως τις 12 Φεβρουαρίου παρατάθηκε η προθεσμία, προκειμένου να δηλώσουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αν επιθυμούν αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας. Όσοι δεν το δηλώσουν παραμένουν στην ίδια.

Κατηγορίες Ασφαλισμένων και ποσά

Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι κοντά στη σύνταξη πιθανότατα δεν συμφέρει να παραμείνουν σε υψηλές κατηγορίες για 1-2 χρόνια, δεδομένου ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά το μείγμα του συντάξιμου μισθού από λίγα χρόνια εισφορών. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, καθώς αν οι ασφαλισμένοι έχουν χτίσει έναν σημαντικό συντάξιμο μισθό με τα προηγούμενα χρόνια του ασφαλιστικού τους βίου (πλήρωναν κατά σύστημα υψηλές εισφορές), δεν πρέπει να ρίξουν τον πήχη της σύνταξης με λίγα χρόνια χαμηλών εισφορών.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες. που είναι πλέον σταθερού ποσού και όχι ποσοστού, για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».
Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει, τόσο για τις εισφορές κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους σε τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αλλά και για τις εισφορές υπέρ υγείας.
1_44.JPG
2_34.JPG
3_26.JPG
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης