Ασφαλιστικά Νέα

Στα 5 δισ. ευρώ θα «κλείσει» η παραγωγή ασφαλίστρων το 2022 - Τι δείχνουν δύο εκθέσεις

Στα 5 δισ. ευρώ θα «κλείσει» η παραγωγή ασφαλίστρων το 2022 - Τι δείχνουν δύο εκθέσεις
Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει κύκλο εργασιών σχεδόν ίσο με τα ίδια κεφάλαιά του!
Σχετικά Άρθρα
Με σταθερά βήματα η ασφαλιστική αγορά, παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, καταγράφει κάθε χρόνο μικρή και σταδιακή, αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων, όπως δείχνουν οι δύο εκθέσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για το 2021 και το ενδεκάμηνο του 2022.
Στην περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων έφτασε τα 4 δις ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να ξεπεράσει το 2021 όπου η συνολική παραγωγή έκλεισε στα 4,77 και να αγγίξει τα 5 δις ευρώ.
Οι ασφαλίσεις ζωής να σημειώνουν αύξηση τον φετινό χρόνο (+0,9%) και τις ασφαλίσεις ζημιών να καταγράφουν επίσης ανοδική πορεία στο +5,6%.
Στις ασφαλίσεις ζωής που ανέρχονται σε 1,8 δις, συνεχίζεται η αύξηση στο πεδίο των συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, ενώ στους γενικούς κλάδους που φτάνουν στα 2,1 δις αύξηση σχεδόν 10% έχει η παραγωγή στις ασθένειες, 4,6% στα οχήματα και 7,8% στη γενική αστική ευθύνη.
Από την άλλη πλευρά, παρά το σαφώς περιορισμένο μέγεθός της, η εγχώρια ασφαλιστική αγορά διακρίνεται για τους ισχυρούς δείκτες φερεγγυότητάς της.
Για παράδειγμα, ενώ η ασφαλιστική παραγωγή του 2021 είχε κυμανθεί στα 4,77 δισ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών υπερέβησαν τα 4,4 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει κύκλο εργασιών σχεδόν ίσο με τα ίδια κεφάλαιά του! (παράλληλα, οι εποπτικοί δείκτες είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που απαιτεί το πανευρωπαϊκό σύστημα Solvency II).
Η υψηλή φερεγγυότητα του κλάδου στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών κατά την τελευταία δεκαετία. Ως σύνολο, οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες εμφάνισαν από το 2013 έως και το 2021 μια ετήσια καθαρή (μετά από φόρους) κερδοφορία που κατά μέσο όρο κυμάνθηκε στα 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2022 ο κλάδος ζημιών υποχρεώθηκε σε χαμηλότερο περιθώριο τεχνικού αποτελέσματος λόγω των επιπτώσεων του πληθωρισμού, ενώ ο ασφαλιστικός κλάδος συνολικά κατέγραψε υποαξίες στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης