Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πώς θα γίνεται, με διαδικασίες fast track, η απονομή της επικουρικής σύνταξης - Τι θα ισχύει και για ποιους

Πώς θα γίνεται, με διαδικασίες fast track, η απονομή της επικουρικής σύνταξης - Τι θα ισχύει  και για ποιους
Τι προβλεπεται για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές υγειονομικής περίθαλψης για 1.000.000 οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
Σχετικά Άρθρα
Κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή των 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης στις επικουρικές συντάξεις, ενώ καθιερώνεται και η διαδικασία fast track στην έκδοση των επικουρικών.
Στην ίδια τροπολογία έχουν ενσωματωθεί:
- Η Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές υγειονομικής περίθαλψης για 1.000.000 οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
- Η καταβολή επιδόματος εορτών Πάσχα 2023 στους οριζόμενους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας και οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
- Εικοσαήμερης άδειας γονέων, των οποίων το τέκνο πεθαίνει

Πώς θα λειτουργεί η διαδικασία

Πιο αναλυτικά, για την εξέταση αιτήσεων συνταξιοδότησης και της διαδικασίας ταχείας (fast-track) η πράξη απονομής επικουρικής σύνταξης εκδίδεται εντός προθεσμίας 3 μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός 6 μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης.
Η ρύθμιση αφορά σε ασφαλισμένους στους οποίους έχει απονεμηθεί κύρια σύνταξη και οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ασφάλισης, εφόσον α) έχουν ηλικία 67 ετών ή β) το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σ' αυτό.
Σύμφωνα με την τροπολογία Χατζηδάκη η εφάπαξ καταβολή των 100 ευρώ (1.200 ετησίως) για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης επικούρισης, εντόπισε αιτήσεις που εκκρεμούν από το 2010. Στον ΕΦΚΑ υπάρχουν 166 δικαιούχοι που αναμένουν-αν είναι ακόμα εν ζωή- την επικουρική σύνταξη.
Αυτοί θα λάβουν το ποσό των 15.400 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσεις στο πρώην ΕΤΕΑΜ περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης. Με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, τα ποσά κλιμακώνονται από 1.100-13.200 ευρώ για τα 11 χρόνια αναμονής.
Μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίζονται και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου εκκρεμούν 25.000 επικουρικές. Πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία, με τελευταίο το Ταμείο του Δημοσίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε η διοίκηση του ΕΦΚΑ 27.376 περιπτώσεις αφορούν τις εκκρεμότητες του περασμένου έτους (2022) όπου οι δικαιούχοι αυτοί θα λάβουν αναδρομικά από 100 ως 1.200 ευρώ με ηλεκτρονική αίτηση.
Το μέτρο της εφάπαξ καταβολής επικουρικής σύνταξης αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022, - δηλαδή παλιές αιτήσεις- για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική.
Προϋπόθεση για να πάρει κάποιος το εφάπαξ ποσό είναι η συμπλήρωση στο ίδιο επικουρικό ταμείο 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης.
Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.
Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-02-05_231556.png
Υγειονομική περίθαλψη σε ελεύθερους επαγγελματίες

Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, για το χρονικό διάστημα από 1ης.3.2023 έως 29.2.2024, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης των απαιτούμενων, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ημερών ασφάλισης, στα κατωτέρω πρόσωπα και τα μέλη των οικογενειών τους:
- Στους εργαζομένους στην επιχείρηση «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε.», στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
- Στους αναβάτες ιπποδρομιών, στους μαθητευόμενους αναβάτες και στους προπονητές δρομώνων ίππων.
- Σε γιατρούς , Μηχανικούς, υγειονομικούς
- Στις επιχειρήσεις, εργοδότες, ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του e-Ε.Φ.Κ.Α.
- Στις επιχειρήσεις και εργοδότες, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.
- Στα πρόσωπα που έλαβαν, για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών ή 50 ημερών εντός του έτους 2022, αποζημίωση ειδικού σκοπού.
- Στους ασκούντες το επάγγελμα του ξεναγού
- Των ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, των ανέργων ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών.
- Των ανέργων ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των τριάντα (30) και έως εξήντα επτά (67) ετών και στον ΟΓΑ.
Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων παρατείνεται μέχρι τις 29.2.2024, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2022 ή καταβάλλουν εντός του 2023, αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος. Δηλαδή δεν χρειάζεται να πληρώσουν τις εισφορές κύριας ασφάλισης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης