Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικές αποζημιώσεις μόλις 1 δις για ζημιές άνω των 20 δις στην Τουρκία

Ασφαλιστικές αποζημιώσεις μόλις 1 δις για ζημιές άνω των 20 δις στην Τουρκία
Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία δεν προκάλεσαν μόνο εκτεταμένες οικονομικές απώλειες αλλά και τραγικές ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία και τη Συρία
Σχετικά Άρθρα
Συνολικές οικονομικές απώλειες άνω των 20 δισεκατομμυρίων θα προκαλέσουν οι καταστροφικοί σεισμοί M7+ που σημειώθηκαν στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023.
Από τα 20 δισεκατομμύρια οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές θα πληρώσουν μόνο 1 δισεκατομμύριο και κάτι παραπάνω, σύμφωνα με την Verisk's Extreme Event Solutions, λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης στην περιοχή.
Τουλάχιστον 41.000 ζωές έχουν χαθεί μετά τον σεισμό M7,8, ο οποίος σημειώθηκε πλησίον τριπλής διασταύρωσης μεταξύ της Ανατολίας, της Αφρικής και των αραβικών τεκτονικών πλακών.

Ο τρόπος που κοστολογεί η Verisk τις ασφαλισμένες ζημιές

Τα μοντέλα εκτίμησης ασφαλισμένων ζημιών της Verisk για τους σεισμούς περιλαμβάνουν ζημιές από σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τις δονήσεις στο έδαφος που προκάλεσε ο εγκέλαδος σε ακίνητα στην ξηρά, τόσο σε κατασκευές όσο και στο περιεχόμενό τους, καθώς και απώλειες χρήσης γης και διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών.

Κατηγορίες που αποκλείουν τα μοντέλα

Τα μοντέλα εκτίμησης ασφαλισμένων ζημιών της Verisk αποκλείουν ζημιές λόγω πυρκαγιάς, υγροποίησης ή διαρροής σωλήνων, έξοδα προσαρμογής ζημιών, απώλειες σε ανασφάλιστα ακίνητα, απώλειες στις υποδομές, ζημίες από εξωσυμβατικές υποχρεώσεις, απώλειες από καθαρισμό επικίνδυνων αποβλήτων, βανδαλισμούς ή εμφύλιες ταραχές, που προκλήθηκαν έμμεσα ή άμεσα στις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.
Επίσης δεν περιλαμβάνουν μηχανικές απώλειες, όπως βλάβες σε σιδηροδρόμους, στις μεταφορές θαλάσσιων φορτίων, απώλειες στο κύτος των πλοίων, αεροπορικούς κινδύνους, κινδύνους αποθήκευσης προϊόντων, κινδύνους διαμετακόμισης, προσωπικό ατύχημα και άλλους κινδύνους αν αυτοί δεν έχουν οριστεί στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Όριο τo 1 δισεκατομμύριο δολάρια λόγω της απουσίας σύγχρονης νομοθεσίας

Τούτων δοθέντων, η Verisk εκτιμά οι ασφαλισμένες ζημιές που θα κληθούν να πληρώσουν οι (αντ)ασφαλιστές δεν θα ξεπεράσουν κατά πολύ το όριο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με το κράτος της Τουρκίας να αναλαμβάνει να υποστεί τις ζημιές των 19 δισεκατομμυρίων, καθώς το χάσμα μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών είναι τεράστιο.
Σύμφωνα με την Verisk, από το 1990, η Τουρκία έχει βιώσει περίπου 12 σεισμούς έντασης M5 και M6, παρά ταύτα η νομοθεσία περί ασφάλισης σεισμού δεν έχει εκσυγχρονιστεί με το κράτος να επωμίζεται τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης