Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε εφαρμογή σχέδιο έως το τέλος του α΄ 6μήνου 2023 να δοθούν 100.000 συντάξεις επικούρησης

Σε εφαρμογή σχέδιο έως το τέλος του α΄ 6μήνου 2023 να δοθούν 100.000 συντάξεις επικούρησης
Οι φάκελοι των στοιβαγμένων επικουρικών φαίνονται να «ξεμπλοκάρουν»
Σχετικά Άρθρα
Σχέδιο με το οποίο υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ καλούνται να επιλύσουν το νέο «γόρδιο δεσμό» με τις 100.000 περίπου εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, η έκδοση των οποίων καθυστερεί μέχρι και 4 χρόνια τέθηκε ήδη σε εφαρμογή.
Σήμερα, οι φάκελοι των στοιβαγμένων επικουρικών φαίνονται να «ξεμπλοκάρουν», καθώς η εκκαθάριση των κύριων ληξιπρόθεσμων καθιστά εφικτό το έργο των εισηγητών.
Όπως είναι γνωστό, για να εκδοθεί μία επικουρική σύνταξη πρέπει προηγουμένως να προηγηθεί η έκδοση της κύριας σύνταξης.
Συνεπώς, ο ανελαστικός αυτός κανόνας δεν επέτρεπε καμία διαδικασία επεξεργασίας τους.
Η προτεραιότητα που δόθηκε ήταν να λάβουν χρήματα οι συνταξιούχοι χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη τους και στη συνέχεια να δοθεί βάρος στην επικούρηση καθώς αυτοί οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσό της σύνταξής τους.
Έτσι, μέσα σε 24 μήνες δόθηκαν 515.000 συντάξεις και περιορίστηκαν στους 2 μήνες -κατά μέσο όρο-  οι χρόνοι απονομής των νέων συντάξεων, απόδοση που είναι καλύτερη και από εκείνη ορισμένων προηγμένων χωρών.
Σύμφωνα με το σχέδιο και τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΕΦΚΑ, που το πρώτο 6μηνο του έτους θα γίνει εφικτό να εκκαθαριστούν κι αυτές τις εκκρεμότητες και η πεποίθησή τους αυτή εδράζεται τόσο στην επίτευξη του αρχικού δύσκολου στόχου (εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων), όσο και στον ολοκληρωμένο μηχανισμό απονομής συντάξεων που έχει δημιουργηθεί και παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Από το καλοκαίρι μάλιστα έχει σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση των 95.000 εκκρεμών επικουρικών καθώς ανασύρθηκαν φάκελοι ξεχασμένοι σε υπόγεια, δόθηκε έμφαση στο να βγουν άμεσα οι επικουρικές των ετών 2016-2017 και ψηφιοποιήθηκαν μία σειρά διαδικασιών που λειτουργούσαν ως εμπόδιο ώστε να μην εκδίδονται στην ώρα τους οι επικουρικές.
Με αυτόν τον τρόπο περιορίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συνταξιούχους από 700 εκατ. ευρώ σε μόλις 170 εκατ. ευρώ.

Με οδηγό το πετυχημένο μοντέλο που ήδη λειτουργεί για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, μπήκε σε εφαρμογή και το σύστημα έκδοσης fast track συντάξεων, με τις πρώτες παροχές να έχουν ήδη αρχίσει να καταβάλλονται. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα δίνουν μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα και 7.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ του δημοσίου τομέα να μένουν προς διεκπεραίωση.
Με αυτόν τον τρόπο προβλέπεται συντόμευση των διαδικασιών στην έκδοση της επικουρικής σύνταξης είναι η καθιέρωση προθεσμίας 3 μηνών για την έκδοσή της, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και η προθεσμία 6 μηνών για τη χορήγηση του εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.
Στην περίπτωση που ο εισηγητής δεν έχει εκδώσει την επικουρική σύνταξη λόγω ελλιπών στοιχείων μέσα στον χρόνο που ορίζεται από το νόμο, δηλαδή εντός 3μήνου, τότε η επικουρική σύνταξη εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα και τα στοιχεία που προσκόμισε ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης. Όσον αφορά στην επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων γίνεται μετά την έκδοση των συντάξεων.
Στην επιπλέον μείωση κατά 4-6 μήνες του χρόνου απονομής των νέων επικουρικών συνέβαλε το γεγονός πως πλέον οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης μπορούν να γίνονται ψηφιακά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης