Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασύλληπτο το κόστος από τις ψυχικές νόσους για ασφαλιστικές εταιρείες και συστήματα υγείας

Ασύλληπτο το κόστος από τις ψυχικές νόσους για ασφαλιστικές εταιρείες και συστήματα υγείας
GFIA: οι ασφαλιστικές καλούνται να απορροφήσουν μέρος του κόστους
Σχετικά Άρθρα
Το αστρονομικό ποσό των 6 τρισεκατομμυρίων έναντι περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια το 2020 αναμένεται να φτάσουν οι οικονομικές απώλειες από τις ψυχικές ασθένειες στα δημόσια συστήματα υγείας και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές μέχρι το 2030. Το κόστος αντιπροσωπεύει το 6% του ΑΕΠ και προέρχεται από τις κοινωνικές και μισθολογικές ανισότητες, την ανεργία και την υψηλή θνησιμότητα.
Σύμφωνα με την GFIA την Ομοσπονδία των Ασφαλιστικών Ενώσεων στον κόσμο τα δημόσια συστήματα υγείας και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές ζωής και υγείας είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν στο μέτωπο μάχης προσπαθώντας να απορροφήσουν το υψηλό κόστος. Ήδη κάθε χρόνο καταβάλλονται αποζημιώσεις για ψυχικές νόσους περί τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 27% των απαιτήσεων για αποζημιώσεις αφορούσαν ψυχικές νόσους το 2020, με τον Καναδά να καταγράφει αύξηση 75% το 2021 από το 2019 στις απαιτήσεις .

Η πανδημία και τα μέτρα έβλαψαν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα ψυχικής υγείας, έχοντας το ποσοστό αυξηθεί στην περίοδο της πανδημίας. Στην διάρκεια της πανδημία τα κρούσματα των καταθλιπτικών αυξήθηκαν κατά 53 εκατομμύρια, ενώ κατά 76 εκατομμύρια τα κρούσματα που παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές.
Εισήγηση της GFIA τονίζει ότι αν και η αξιολόγηση του κινδύνων που προέρχονται από ψυχικές νόσους είναι πολύπλοκα, η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να χειριστεί τους κινδύνους αυτούς παράλληλα μαζί με την διαχείριση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τις διαγνώσεις που αφορούν τις ψυχικές νόσους.

Μεγάλα κενά στην ασφάλιση


Είναι γεγονός ότι οι ασφαλιστικές τα τελευταία χρόνια έχουν προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα και έχουν αυξήσει τις καλύψεις που δίνουν προς τους ψυχικά πάσχοντες, μεταξύ άλλων και στα ομαδικά ασφαλιστήρια. Παρά ταύτα, το κενό παραμένει μεγάλο και είναι πιθανό να προκύπτει από το γεγονός ότι οι ασθενείς αρνούνται να ανακοινώσουν από τι πάσχουν, άρα και δεν επιδιώκου να καλύψεις υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μεγαλώνει η ασφαλιστική βάση.
Στην Ελλάδα το είδος αυτό της ασφαλιστικής κάλυψης δεν παρέχεται ευρέως από τις ασφαλιστικές στα ατομικά και ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Ελ.Ε
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης