Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πέντε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες ελέγχουν το 51% της παραγωγής ασφαλίστρων

Πέντε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες ελέγχουν το 51% της παραγωγής ασφαλίστρων
Το σύνολο του ενεργητικού των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 18,7 δισεκ. ευρώ στις 31.12.2022
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζεται η συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα όπως έγραψε πρόσφατα το ΒΝ με πέντε από τις μεγάλες ασφαλιστικές να κατέχουν το 85% της αγοράς σε όρους τεχνικών προβλέψεων.
Σε όρους παραγωγής ακαθάριστων ασφαλίστρων οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές κατά ζημιών κατέχουν το 51% της αγοράς, σύμφωνα με την έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, Μάϊος 2023.
Η ίδια μελέτη αναφέρει, όπως επίσης έχει γράψει το ΒΝ το τελευταίο μήνα πτώση ενεργητικού ασφαλιστικού καθώς και πτώση ίδιων κεφαλαίων.

Στην σύνθεση χαρτοφυλακίου κυριαρχούν τα ομόλογα διαβάθμισης BB-


Το σύνολο του ενεργητικού των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 18,7 δισεκ. ευρώ στις 31.12.2022, μειωμένο κατά 9% συγκριτικά με τις 31.12.2021. Από το σύνολο του ενεργητικού, 7,2 δισεκ. ευρώ (38%) ήταν τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα και 2,8 δισεκ. ευρώ (15%) σε εταιρικά ομόλογα. Όσον αφορά την πιστοληπτική διαβάθμιση αυτών, το 95% των κρατικών ομολόγων και αντίστοιχα το 88% των εταιρικών ομολόγων ήταν πιστοληπτικής διαβάθμισης BB- και πάνω. Επιπλέον, ποσό 3,9 δισεκ. ευρώ (21%) αφορούσε επενδύσεις για ασφαλίσεις των οποίων τον επενδυτικό κίνδυνο φέρουν οι ασφαλισμένοι.

Πτώση ίδιων κεφαλαίων 11%


Τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς ανήλθαν σε 3,6 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement - SCR) ανήλθε σε 2,0 δισεκ. ευρώ, με συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια 3,6 δισεκ. ευρώ. Όσον αφορά την ποιότητα των επιλέξιμων κεφαλαίων της ασφαλιστικής αγοράς, αυτά ταξινομούνται στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας (Κατηγορία 1) σε ποσοστό 91%.
Παράλληλα, όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR ratio) σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%. Η Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (Minimum Capital Requirement - MCR) στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώθηκε σε 0,7 δισεκ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,3 δισεκ.
Σε σχέση με την παραγωγή, τα ασφάλιστρα των δραστηριοτήτων ασφαλίσεων κατά ζημιών διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισεκ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και τα ασφάλιστρα ζωής στα 2,4 δισεκ. ευρώ. Συνολικά η παραγωγή ασφαλίστρων διαμορφώθηκε στα 4,7 δισεκ. ευρώ.

Αυξάνεται ο κίνδυνος των ασφαλιστικών στις αγορές σε επίπεδο τριετίας


Το 2022 τόσο ο κίνδυνος αγοράς, ο οποίος αφορά κυρίως τους κινδύνους μετοχών και πιστωτικών περιθωρίων, όσο και ο ασφαλιστικός κίνδυνος παρουσίασαν μικρή μείωση σε σύγκριση με το 2021, ωστόσο στην τριετία 2020–2022 παρατηρείται αύξηση του κινδύνου αγοράς, μικρή αύξηση του κινδύνου ασθενείας, ενώ υπήρξε μικρή μείωση στον κίνδυνο ασφαλίσεων κατά ζημιών. Ο λειτουργικός κίνδυνος παρουσιάζει μικρή διαφοροποίηση, σε αντίθεση με τον κίνδυνο ασφαλίσεων ζωής που παρουσιάζει αισθητή μείωση.

Ελ. Ε
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης