Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυξήσεις φωτιά στις εμπορικές ασφαλίσεις

Αυξήσεις φωτιά στις εμπορικές ασφαλίσεις
Το ράλι των αντασφαλίστρων έχει συνέχεια το 2023
Σχετικά Άρθρα
Το ‘γάντι’ στους ασφαλιστές πετάνε οι αντασφαλιστές το 2023.
Συνεχίζουν τις αυξήσεις στα αντασφάλιστρα, μειώνουν το capacity στους κινδύνους φυσικών καταστροφών και ζητούν από τους ασφαλιστές να αυξήσουν το retention rate.
Οι τελευταίες αυτές κινήσεις άλλοτε αποτελούσαν την εξαίρεση στον κανόνα σήμερα είναι ο κανόνας και οδηγούν σε αναπόφευκτες αυξήσεις στα εμπορικά και βιομηχανικά ασφάλιστρα.
Μάλιστα σε μία χρονική περίοδο που οι επιχειρήσεις βάλλονται από τους κινδύνους της αγοράς και η οικονομία στην Ελλάδα ψάχνει για σημείο ισορροπίας.
Στα ύψη προβλέπεται να σκαρφαλώνουν τα εμπορικά ασφάλιστρα στην Ελλάδα σύμφωνα με πηγές του ΒΝ παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη αυξήσεις.
Το ασταμάτητο ράλι τιμών στις αντασφάλειες και η μείωση στο capacity στις ασφαλίσεις περιουσίας στον τομέα των φυσικών καταστροφών αλλά και απουσία εναλλακτικών αντασφαλιστικών κεφαλαίων στην αγορά περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών μην αφήνοντας περιθώρια.
Τούτων δοθέντων οι διαπραγματεύσεις ασφαλιστών – αντασφαλιστών είναι πολύ σκληρές.
Οι αντασφαλιστές έχουν πάρει το πάνω χέρι στο παιχνίδι ωθώντας τους ασφαλιστές να αυξάνουν συνεχώς το retention rate που σημαίνει είσπραξη του ασφαλίστρου.

Παγίδα αυξήσεων η τεχνολογία

Από την άλλη πλευρά, παραμονή που πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα που οδηγεί στα ύψη το κόστος των αποζημιώσεων είναι παράγων αρνητικός που, δεν αφήνει τους (αντ)ασφαλιστές αν όχι να μειώσουν, να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα τις τιμές.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συντελεί στις αυξήσεις των τιμών είναι η αυξημένη ζήτηση της νέας τεχνολογίας ενσωματωμένης σε περιουσιακά στοιχεία. Τα περιουσιακά στοιχεία που ενσωματώνουν νέα τεχνολογία έχουν υψηλότερο ασφάλιστρο καθώς επισκευές, ή αντικατάσταση εξαρτημάτων ή συσκευών έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος από αυτό της απλής τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό αναφέρουν πηγές του ΒΝ διαμορφώνουν το ύψος του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου και το ύψος του ασφαλίστρου.
Τέλος, μεταξύ των παραγόντων που διαμορφώνουν το ύψος του (αντ)ασφαλίστρου σημαντικό ρόλο θα παίξει το πλήθος των φυσικών καταστροφών και η ένταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα καταστροφικά γεγονότα στην Ελλάδα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί με τις ασφαλιστικές πλέον να επωμίζονται τα βάρη και τους αντασφαλιστές να έχουν κάνει αυξήσεις μέχρι και 25% στις αντασφαλιστικές συμβάσεις excess of loss.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης