Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η κούρσα των ασφαλίστρων παγκοσμίως και ο φτωχός συγγενής των ασφαλίσεων ζωής

Η κούρσα των ασφαλίστρων παγκοσμίως και ο φτωχός συγγενής των ασφαλίσεων ζωής
Αύξηση σημαντική κατέγραψαν τα παγκόσμια ασφάλιστρα το 2022 με τις γενικές ασφαλίσεις να κρατούν τα ηνία της κούρσας - Σε μεγάλη απόσταση οι ασφαλίσεις ζωής και υγείας
Σχετικά Άρθρα
Στα 5,6 τρισεκατομμύρια ευρώ σκαρφάλωσαν τα έσοδα των ασφαλιστικών παγκοσμίως το 2022. Η ζωή κρατά τα ηνία τους κούρσας αγγίζοντας τα 2,6 τρισεκατομμύρια. Σε μεγάλη απόσταση βρίσκονται οι ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων που δεν ξεπέρασαν το 1,8 τρισεκατομμύριο και οι ασφαλίσεις υγείας στο 1,1 τρισεκατομμύριο. Το 2022 τα έσοδα από ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 259 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση +4,9% στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου πληθωρισμού που σε μέσο όρο χτύπησε το 8,6%.
Ωστόσο οι τρεις επιμέρους κλάδοι των ασφαλειών στερήθηκαν ομοιόμορφης ανάπτυξης, ενώ ο κλάδος περιουσίας και ατυχημάτων γνωστός ως γενικές ασφαλίσεις εκτινάχθηκε στο +8,7%, η υγεία κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα στο +4,9%. Σε απογοητευτικά επίπεδα σε σχέση με τις ασφαλίσεις περιουσίας κινήθηκαν, στον αντίποδα οι ασφαλίσεις ζωής, μόλις στο +2,4% η αύξηση. Η χαμηλή ανάπτυξη στις ασφαλίσεις ζωής οφείλεται στην αύξηση του κόστους ζωής, την ακρίβεια λόγω ανόδου του πληθωρισμού που απομυζεί το εισόδημα των καταναλωτών.

Γενικές Ασφαλίσεις –φόρτωσε την παραγωγή η Βόρεια Αμερική


Οι γενικές ασφαλίσεις πήραν τα πάνω τους σε όλον τον κόσμο, καθώς και την Ελλάδα όπου η αντίθεση στην παραγωγή ασφαλίστρων ήταν τεράστια σε σχέση με τον κλάδο ζωής. Ωστόσο, όπως πάντα η Βόρεια Αμερική παρήγαγε το ποσό των 77,5 δισεκατομμυρίων εκ του συνόλου με συμμετοχή στην ανάπτυξη σχεδόν 10%.
Με τα έσοδα από τα ασφάλιστρα να φτάνουν τα 860 δισεκατομμύρια ευρώ, η Βόρεια Αμερική παραμένει σταθερά μακράν η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως. Σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης παραμένει και η Ασία με συνολική παραγωγή 31 δισεκατομμύρια ευρώ, και συμμετοχή στην πίτα 8,4%. Τα έσοδα από τα ασφάλιστρα στην περιοχή της Ασίας έφτασαν σχεδόν τα 403 δισεκατομμύρια ευρώ, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά η περιοχή να προπορευτεί της Ευρώπη (+4% με έσοδα 397 δισεκατομμύρια).

Ασφαλίσεις ζωής – έμεινε από καύσιμα η Ευρώπη


Οι ασφαλίσεις ζωής ειδικά στην Δυτική Ευρώπη έπαθαν καθίζηση, τα έσοδα από τα ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 2,7% το 2022 (-21 δισ. ευρώ σε 740 δισεκατομμύρια). Άσχημες ήταν και οι επιδόσεις της Ασίας καθώς υπήρξε μέτρια άνοδος +3,6% (+33 δισεκατομμύρια ευρώ στα 952 δισεκατομμύρια ευρώ). Δεκανίκι έβαλε η Βόρεια Αμερική που απετέλεσε το κύριο μοχλό ανάπτυξης στο +7,8% ή άλλως 61 δισεκατομμύρια ευρώ στα 840. Η Β. Αμερική κυριάρχησε και στην υγεία αντιπροσωπεύοντας περίπου τα 2/3 των συνολικών εσόδων από τα ασφάλιστρα.

Ελ Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης