Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι αυξήσεις στις συντάξεις και οι δύο εκπλήξεις στα «κλειστά χαρτιά»

Οι αυξήσεις στις συντάξεις και οι δύο εκπλήξεις στα «κλειστά χαρτιά»
Όλα τα σενάρια για τις συντάξεις
Οι συνταξιούχοι βρίσκονται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ με τον τόνο να δίνουν οι αυξήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του κόμματος για ουσιαστική ενίσχυση με πραγματική αύξηση των εισοδημάτων.

Τα σενάρια που υπάρχουν για τις συντάξεις αφορούν:

1. Αύξηση συντάξεων: Στην «μόνιμη» αύξηση των συντάξεων - στο τέλος κάθε έτους -, με την λειτουργία του μηχανισμού ο οποίος θα προσδιορίζει το ύψος τους. Ο κ.Μητσοτάκης μίλησε για αύξηση των συντάξεων από την 1η-1ου-2024 σε ποσοστό 4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,5% λόγω απόκλισης των στοιχείων του πληθωρισμού του 2022. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) ορίζει πως η αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίσουν κα τη νέα αύξηση του 2024.

2. Μείωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης: Αν και στο θέμα της μείωσης κατά 50% της Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης η οποία χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), ο πρωθυπουργός κράτησε «κλειστά τα χαρτιά» του, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν ότι σχεδιάζεται μείωση, καθώς στον «κορβανά» του λογαριασμού έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 30 δισ. ευρώ. Η ειδική εισφορά επιβλήθηκε το 2010 και παρακρατείται σε συντάξεις από 1.400 ευρώ 2%, ποσοστό που κλιμακώνεται ως 14% και καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Εφόσον η μείωση αυτή προχωρήσει από το 2024 σταδιακά, τότε θα υπάρξουν πρόσθετες έμμεσες αυξήσεις για τις συντάξεις αυτές.

3. Αναδρομικά από δώρα επικουρικές: Κλειστά χαρτιά κράτησε και όσον αφορά τη χορήγηση, σε όλους τους συνταξιούχους, των αναδρομικών που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Το θέμα παραμένει ανοιχτό, αν και έχει επιλεγεί η υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για τη απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι ώρας, πολλά κυβερνητικά στελέχη, αποκλείουν τη συγκεκριμένη λύση επικαλούμενα το υψηλό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως που προκάλεσαν την τελευταία απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Οι διεκδικήσεις αφορούσαν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης