Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έρευνα σοκ: Πέντε στους 10 Έλληνες δεν κάνουν οικογένεια λόγω οικονομικού φόβου

Έρευνα σοκ: Πέντε στους 10 Έλληνες δεν κάνουν οικογένεια λόγω οικονομικού φόβου
Δημογραφικοί κίνδυνοι και  ανάγκη στήριξης των οικογενειών
Σχετικά Άρθρα
Τη δημογραφική γήρανση και την ταυτόχρονη ανάδειξη του θεσμού της οικογένειας επέλεξε η Υδρόγειος Ασφαλιστική να αναδείξει μέσα από την έρευνα του ΕΚΚΕ σύμφωνα με την οποία η οικογένεια παραμένει καθολική αξία για τους σχεδόν 8 στους 10 πολίτες, με 5 στους 10 πολίτες να δηλώνουν ότι φοβούνται να κάνουν οικογένεια και παιδιά λόγω των οικονομικών δυσκολιών.
Η έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στην οποία συνέβαλε και η MRB, παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, κύριος Παύλος Κασκαρέλης, επισημάνθηκαν οι δημογραφικοί κίνδυνοι και η ανάγκη στήριξης των οικογενειών, δείχνει:

Στο «ποιους θεωρούμε σήμερα οικογένεια», οι συμμετέχοντες απαντούν κυρίως τους γονείς (81,8% των απαντήσεων), τον/την σύντροφο (76,9%) και τα παιδιά (73%). Σημαντική ωστόσο θέση κατέχουν και οι παππούδες – γιαγιάδες (55,6%) και οι λοιποί συγγενείς (41,9%), γεγονός που καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της ευρύτερης οικογένειας.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι, ότι τα κατοικίδια θεωρούνται σήμερα μέλη της οικογένειας, τουλάχιστον από το 1/3 των ατόμων που απάντησαν στην έρευνα.

- Ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια και παιδιά είναι οι οικονομικές δυσκολίες (49% των απαντήσεων) και ο στενά συσχετισμένος με αυτόν λόγος της εργασιακής ανασφάλειας (12,10%), με τις γυναίκες και τους νέους να δίνουν συχνότερα αυτές τις απαντήσεις.

- Σε ποσοστό 64%, οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η τηλεργασία διευκολύνει από πολύ (41,8%) έως παρά πολύ (22,2%) τον συνδυασμό εργασιακής και οικογενειακής ζωής.

- Συντριπτικά ποσοστά απαντήσεων (συνολικά 93,3%) καταγράφουν οι θετικοί χαρακτηρισμοί της οικογένειας, ως «στοργικής αγκαλιάς» (59,2%) και «καταφυγίου στις δύσκολές στιγμές» (34.12%).

- Η εικόνα ωστόσο δεν είναι πάντα ρόδινη, καθώς εντοπίζεται και η πρόσληψη της οικογένειας ως πηγής «κινδύνου». Ποσοστό 85% του δείγματος, πιστεύει ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι πάρα πολύ συχνή και πολύ συχνή σήμερα στη χώρα μας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας από τη σκοπιά του δημογραφικού, o Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος, επισήμανε ότι μολονότι ο θεσμός της οικογένειας και του γάμου, οποιασδήποτε μορφής, εξακολουθούν να απολαμβάνουν καθολικής αποδοχής, αυτό δεν αποτυπώνεται και στον δείκτη γονιμότητας που στη χώρα μας είναι κάτω από 1,4. Την ίδια στιγμή, ενδεικτικά, στη Σουηδία ο αντίστοιχος δείκτης είναι πάνω από 1,8 και τα μισά παιδιά γεννιούνται εκτός γάμου.

Ποια είναι η Υδρόγειος Ασφαλιστική


Ο Διευθύνων Σύμβουλος σημείωσε ότι στόχος της Εταιρείας είναι να συνεχίσει να προσφέρει καινοτόμες αλλά πάνω από όλα ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες στους 400.000 ασφαλισμένους της, διεκδικώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις ασφαλίσεις περιουσίας, αστικών ευθυνών και υγείας. Υπογράμμισε ότι η Υδρόγειος Ασφαλιστική είναι μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο των Γενικών Ασφαλειών, με ενεργητικό που, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ανέρχεται σε €232,3εκ.. Τόνισε ότι κατά το ίδιο διάστημα, η εταιρεία ενίσχυσε περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κάλυψης Κεφαλαιακών Αναγκών (SCR Ratio), που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα κριτήρια φερεγγυότητας, να ανέρχεται σε 182,8%.
Ο κύριος Κασκαρέλης ανέφερε ότι το 2022, η Υδρόγειος Ασφαλιστική αύξησε την παραγωγή της κατά 5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, επίδοση πάνω από το μέσο όρο της αγοράς καταγράφοντας κύκλο εργασιών €89,4 εκ., ενώ τα στοιχεία του 2023 δείχνουν μία περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών αποτελεσμάτων της τάξης του 6%.
Κλείνοντας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας υπογράμμισε ότι για την Υδρόγειο Ασφαλιστική η οικογένεια είναι αξία συνώνυμη της φροντίδας, της αποδοχής, της υποστήριξης, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης, εννοιών άρρηκτα συνδεδεμένων τόσο με τον θεσμό της ασφάλισης όσο και με την ίδια την ταυτότητα της εταιρείας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης