Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε 36 μήνες η ασφαλιστική ιστορία του καθενός στην οθόνη του υπολογιστή

Σε 36 μήνες η ασφαλιστική ιστορία του καθενός στην οθόνη του υπολογιστή
Αλλάζει πρόσωπο ο ΕΦΚΑ
Σχετικά Άρθρα
Ξεκίνησε η ψηφιοποίηση των φακέλων των ασφαλισμένων και πριν το 2002, ώστε να είναι προσιτή η ασφαλιστική ιστορία του καθένα με το πάτημα ενός κουμπιού και η σύνταξη θα αποδίδεται από τον επόμενο μήνα της αίτησης συνταξιοδότησης.
Πρόκειται για την υπό εξέλιξη μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ σε ένα σύγχρονο οργανισμό. Έτσι, σε περίπου 36 μήνες, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι δυο σχετικές συμβάσεις έχουν ήδη πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν:
- Την ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερη «χαρτούρα». Επιπλέον όλα τα ταμεία θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΚΕΑΟ και οι οφειλές θα πηγαίνουν αμέσως στο Κέντρο ώστε να καθίστανται απαιτητές.
- Τη διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ- Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ». Με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί στη πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν, με μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
- Την υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του Φορέα.
- Την Επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής -που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία- και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα.
- Την ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης