Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η μεγάλη … αποχώρηση από το Δημόσιο - Πάνω από 15.800 αιτήσεις συνταξιοδότησης κάθε μήνα

Η μεγάλη … αποχώρηση από το Δημόσιο - Πάνω από 15.800 αιτήσεις συνταξιοδότησης κάθε μήνα
Το κύμα της μεγάλης αποχώρησης…
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλο κύμα φυγής για συνταξιοδότηση και μέσα στο 2023, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία με τις αποχωρήσεις εργαζομένων, στο πεντάμηνο του έτους Ιανουαρίου-Μαϊου, όπου υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ πάνω από 75.000 αιτήσεις για έξοδο από την εργασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο ρυθμός συνταξιοδότησης ανά μήνα είναι αυξημένος κατά 5.500 άτομα πέραν του κανονικού ρυθμού, ενώ για το σύνολο του 2022 υποβλήθηκαν 211.133 νέες αιτήσεις, με τον ρυθμό των νέων αιτήσεων να διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2021.
Η τεράστια πρόοδος στο σκέλος των κύριων συντάξεων αποτυπώνεται και στον μηδενισμό ουσιαστικά της δαπάνης για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις αφού περιορίστηκε σε μόλις 3 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, από 9 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και περίπου μισό δις. ευρώ (487 εκατ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2019.

Επικουρικές και εφάπαξ συντάξεις

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το πρώτο τετράμηνο του έτους περατώθηκε το 80% περίπου των 83.000 υποθέσεων που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2022 (και για τις οποίες είχε ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη), χάρη στην μεγάλη επιτάχυνση των ρυθμών απονομής.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι που θεμελίωναν δικαίωμα λήψης επικουρικής σύνταξης στο τέλος του περασμένου έτους έλαβαν στα μέσα Μαρτίου αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Εξίσου θετική είναι η εικόνα και για τα εφάπαξ, καθώς σε σύνολο 20.485 εκκρεμών εφάπαξ με δυνατότητα έκδοσης στις 31 Δεκεμβρίου 2022, έως το τέλος του Απριλίου είχαν εκδοθεί αποφάσεις για τη χορήγηση 14.500 εφάπαξ.
Η μείωση των εκκρεμών εφάπαξ δηλαδή υπερβαίνει το 70%, κατά κύριο λόγο χάρη στις διαδικασίες αυτοματοποιημένης απονομής που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα.
Η διαδικασία τόσο για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις όσο και για τα εφάπαξ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης