Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τέλος στο πέναλτι στις συντάξεις - Σε καταβολή του 10% της αμοιβής από εργασία προσανατολίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης

Τέλος στο πέναλτι στις συντάξεις - Σε καταβολή του 10% της αμοιβής από εργασία προσανατολίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης
Καθολική εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας σχεδιάζει ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης - Αρχές Σεπτεμβρίου κατατίθεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Έρχεται η καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με … αλλαγές
Ελκυστικότερο από το αρχικό, σχέδιο για τους συνταξιούχους που απασχολούνται επεξεργάζεται στο υπουργείο Εργασίας ο Άδωνις Γεωργιάδης, με πλήρη-και όχι αναλογική-κατάργηση στο πέναλτι της σύνταξης που σήμερα είναι στο 30%. 
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης και μελετάται η καταβολή ενός ποσοστού –πιθανότατα το 10%- από την αμοιβή που λαμβάνουν από την εργασία τους. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα:
- Εργαζόμενος συνταξιούχος με 1.000 ευρώ σύνταξη και 1.000 ευρώ μισθό σήμερα χάνει 300 ευρώ από τις συντάξιμες αποδοχές του. Με τη νέα ρύθμιση, θα καταβάλλει 100 ευρώ από το μισθό του στον ΕΦΚΑ, που αντιστοιχεί σε μηνιαίο όφελος 200 ευρώ.
- Σε άλλη περίπτωση, με σύνταξη 800 ευρώ και μισθό 1.000 ευρώ, το μηνιαίο όφελος του θα είναι 140 ευρώ (μείωση 30% στη σύνταξη, 240€, μείον 10% του μισθού, 100€).
- Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και μισθό 1.200 ευρώ, θα έχει κέρδος 180 ευρώ από το νέο μέτρο (μείωση 30% στη σύνταξη, 300€, μείον 10% του μισθού, 120€). 

Αλλαγές και στην Κάρτα Εργασίας 

Αλλαγές αναμένονται επίσης και στον τομέα της απασχόλησης καθώς και των ελέγχων που γίνονται για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης την Τρίτη κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ήταν η Ψηφιακή Κάρτα, η οποία για την ώρα εφαρμόζεται σε Τράπεζες, σούπερ μάρκετ και ασφαλιστικές εταιρείες.
Όπως προανήγγειλε ο Υπουργός, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του από τις επιχειρήσεις.
Στόχος είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που πλήττονται από τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά.
Στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. έθεσε προς τον κ. Γεωργιάδη και θέματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής τροποποίησης της ΑΠΔ και όχι μέσω ραντεβού που ισχύει έως σήμερα καθώς και οι εκκαθαρίσεις προς τον ΕΦΚΑ να είναι στα πρότυπα αυτών που γίνονται στις εφορίες. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής στο υπουργείο είναι «οι όποιες αλλαγές που θα νομοθετήσουμε να λαμβάνουν υπόψιν την μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις έτσι ώστε το σύστημα της «ΕΡΓΑΝΗΣ» να δουλεύει υπέρ και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημείωσε ότι με μεγάλη χαρά ακούσαμε το νέο τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας, η οποία δίνει μια νέα ώθηση σε ένα πρόβλημα που πραγματικά απασχολεί επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης