Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ατομικό επίδομα ανεργίας στο 55% του μισθού και σύνδεση με εργασία - Παραδείγματα

Ατομικό επίδομα ανεργίας στο 55% του μισθού και σύνδεση με εργασία - Παραδείγματα
Το θέμα έχει συζητηθεί στο οικονομικό επιτελείο και αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, υλοποίηση της πρότασης της επιτροπής Πισσαρίδη
Αλλάζει ο σχεδιασμός για την επιδότηση ανεργίας, η οποία θα συνδεθεί με τον μισθό που ελάμβανε ο άνεργος πριν την απόλυσή του, ώστε να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό.
Το θέμα έχει συζητηθεί στο οικονομικό επιτελείο και αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, υλοποίηση της πρότασης της επιτροπής Πισσαρίδη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση, έτσι ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις να λαμβάνει κάποιος λιγότερα από 479 ευρώ, στα οποία αντιστοιχεί σήμερα το επίδομα ανεργία, επειδή απολύθηκε ως μερικώς απασχολούμενος, ή έχοντας άλλες μορφές ευέλικτες μορφές εργασίας.
Για το θέμα αυτό έχει συσταθεί επιτροπή στην ΔΥΠΑ η οποία ανασχεδιάζει τον τρόπο αξιοποίησης της επιδότησης της ανεργίας, ώστε να εκκινηθεί από τις αρχές του νέους έτους σε πιλοτικό επίπεδο 15.000 – 20.000 δικαιούχων.
Τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν στην ύπαρξη ενός μέσου μισθού που θα αντιστοιχεί στο 50%-55% των μεικτών αποδοχών του εργαζόμενου που έμεινε άνεργος, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της διάρκειας της επιδότησης, αν θα είναι δηλαδή σε 12μηνη βάση ή θα μεγαλώσει, ή θα συνδυαστεί με μέρος κάποιου προγράμματος υπό τύπου voucher. 
Να σημειωθεί ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ, μετά την αύξηση στον κατώτατο μισθό, καθώς το επίδομα αυτό, όπως και άλλα τρία στον τ. ΟΑΕΔ είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο.

Το νέο μοντέλο επιδόματος

Στόχος είναι το νέο μοντέλο του επιδόματος ανεργίας να εφαρμοστεί πιλοτικά σε όλη τη χώρα, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, που θα επιλεχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού. Η δαπάνη για να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο υπερβαίνει τα 58 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για παράδειγμα, αν ένας άνεργος που κατά την τριετία πριν απολυθεί λάμβανε μέσο μισθό 1.000 ευρώ.
Κατά το α’ εξάμηνο που παραμένει άνεργος, θα λάβει ως επίδομα ανεργίας το ποσό των 550 ευρώ τον μήνα. Κατά το β’ εξάμηνο θα λάβει το ποσό των 479 ευρώ τον μήνα, που είναι η βάση του επιδόματος ανεργίας, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Στην περίπτωση που στο δεύτερο εξάμηνο επιλεγεί το voucher, τότε ο άνεργος θα τοποθετηθεί σε επιδοτούμενη εργασία, με ασφαλιστικές εισφορές και θα λαμβάνει το μισθό του προγράμματος, δηλαδή πάνω από 770 ευρώ ως 900 κατά περίπτωση.

Όπως είχε τονιστεί και στην έκθεση Πισσαρίδη, ο στόχος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι το επίδομα ανεργίας να καταστεί δικαιότερο, ανά περίπτωση. Επίσης, επιδιώκεται να στηριχθούν περαιτέρω οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να ενεργοποιηθεί ο άνεργος να βρει δουλειά, αφού θα διαπιστώσει μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. έξι μήνες) ότι το ποσό της επιδότησης που θα λαμβάνει θα είναι μειωμένο.

Έχει διαπιστωθεί ότι μετά τους πρώτους μήνες οι άνεργοι δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να επιστρέψουν στην εργασία. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις ανέργων που επιλέγουν τη «μαύρη εργασία», θέλοντας να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να ψάχνουν δουλειά, με μόνιμα χαρακτηριστικά, για να αυξήσουν το εισόδημά τους, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στη «μαύρη απασχόληση».

Η επιτροπή της ΔΥΠΑ


Η επιτροπή που έχει αναλάβει την επεξεργασία διαφόρων μοντέλων στην ΔΥΠΑ έχει σχεδιάσει σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ πρόγραμμα το οποίο και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 58.600.000 ευρώ.
Η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς την ΕΕ για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, στο πλαίσιο 70 νέων έργων του Εθνικού Σχεδίου  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες είναι τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας το επίδομα θα ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος ενδεχομένως τα 1.200 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος θα βαίνει μειούμενο τους επόμενους μήνες, αλλά δε θα πέσει κάτω από τα 479 ευρώ. 

Στόχος της αλλαγής του τρόπου παροχής των επιδομάτων είναι το σύστημα να καταστεί δικαιότερο, να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, ενώ παράλληλα στοχεύει στον περιορισμό των αντικινήτρων, καθώς είναι γνωστό ότι πολλοί άνεργοι καταφεύγουν στη μαύρη εργασία για να μη χάσουν το επίδομα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης