Ασφαλιστικά Νέα

Συνεργασία Αναπτυξιακής Τράπεζας με την Ένωση Ασφαλιστικών εταιριών για τη «μαύρη τρύπα» των φυσικών καταστροφών

Συνεργασία Αναπτυξιακής Τράπεζας με την Ένωση Ασφαλιστικών εταιριών για τη «μαύρη τρύπα» των φυσικών καταστροφών
Ο στόχος της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη  κοινών δράσεων για την ενίσχυση της ασφαλιστικής διείσδυσης στην ελληνική κοινωνία και τις επιχειρήσεις
Σχετικά Άρθρα
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο τη διερεύνηση συμπράξεων μεταξύ των δύο οργανισμών 
Ο στόχος της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη  κοινών δράσεων για την ενίσχυση της ασφαλιστικής διείσδυσης στην ελληνική κοινωνία και τις επιχειρήσεις  με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στο απόηχο των μεγάλων ζημιών από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, η ΕΑΕΕ είχε ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης στο πλαίσιο  στήριξης της  επιχειρηματικότητας και των ιδιωτών και της διεύρυνσης των ωφελούμενων των ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς και σε θέματα χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών εργαλείων που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε ιδιώτες, φτάνοντας σήμερα στην υπογραφή του μνημονίου με τους παραπάνω όρους.
Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος Χ  ως προς τα ποσά που επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες στην Ελλάδα εκ των ζημιών που προέρχονται από φυσικές καταστροφές. Το σίγουρο είναι ότι  κάθε χρόνο οι απώλειες από πυρκαγιές και πλημμύρες κοστίζουν δισεκατομμύρια τα οποία τα πληρώνουν οι πολίτες στην Ελλάδα, ενώ ο κίνδυνος αυτός για επιχειρήσει και νοικοκυριά μπορεί να μεταφερθεί στην ιδιωτική ασφάλιση και οι αποζημιώσεις να είναι στοχευμένες.  
Ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις με την αύξηση συχνότητας και σφοδρότητας των φυσικών καταστροφών πολλαπλασιάζεται διαρκώς.  Οι τελευταίες πυρκαγιές άφησαν εκτός αγοράς επιχειρήσεις οι οποίες ψάχνουν να βρουν τα πρώτα κεφάλαια κίνησης για να επανέλθουν στους καθημερινούς ρυθμούς των.  Οι πλημμύρες που συμβαίνουν κάθε χρόνο από το κάψιμο των δασών στην Αττική και στην Περιφέρεια, ομοίως.

ΕΚΤ – η καθυστέρηση μετάβασης φορτώνει κόστη


H Ελλάδα είναι παντελώς εκτεθειμένη απέναντι στις μεγάλες φυσικές καταστροφές με τις επιχειρήσεις να ρισκάρουν την επιχειρησιακή τους λειτουργία, πλέον καθημερινά, ενώ όπως αναφέρει σήμερα η ΕΚΤ  σε μελέτη που διεξήγαγε για την αλλαγή στο κλίμα και  τα αποτελέσματα  στην οικονομία, η καθυστέρηση μετάβασης των επιχειρήσεων στην πράσινη οικονομία επιδεινώνει τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές, συμπληρώνοντας ότι οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη μειώνει ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρήσεων για τις επιχειρήσεις ενώ μειώνει το κόστος απωλειών για τα νοικοκυριά.  

EIOPA,  Munich και Swiss Re για την Ελλάδα

Για το πλαίσιο των πράσινων επενδύσεων και την ασφάλιση των επιχειρήσεων την περασμένη άνοιξη μίλησε στην Ελλάδα η πρόεδρος της EIOPA (EKT) Petra Hielkema, υπογραμμίζοντας τις ενέργειες της Εποπτικής Αρχής για τις Επαγγελματικές Συντάξεις και την Ιδιωτικής Ασφάλισης, (EIOPA) για το κλίμα αλλά και για το κενό προστασίας στην Ελλάδα. Για τις απώλειες από φυσικές καταστροφές και το κενό προστασίας στην Ελλάδα είχε επίσης παλαιότερα γίνει συζήσει από την Munich Re, και την Swiss Re ωστόσο χωρίς η Πολιτεία να λάβει κανένα μέτρο.

Χορός τρισεκατομμυρίων με οδηγός την πράσινη μετάβαση


Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά θα έχουν σημαντικό όφελος από την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Η μελέτη της ΕΚΤ συμπεραίνει ότι μετάβαση στην πράσινη οικονομία απαιτεί  πολύ περισσότερες επενδύσεις και αυξημένο κόστος ενέργειας, όμως μειώνονται σημαντικά οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι.  Η κερδοφορία των επιχειρήσεων και η αγοραστική δύναμη βελτιώνονται.  Στην φάση της  ταχύτατης μετάβασης το ύψος της αξίας των πράσινων επενδύσεων στην Ευρώπη υπολογίζεται να ανέλθουν στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025 ενώ στην φάση της αργής μετάβασης η αξία των επενδύσεων υπολογίζεται στα 0,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Τρίζουν τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος


Στην ίδια μελέτη αναφέρεται πως αν οι επιχειρήσεις ενέχουν κινδύνους, ενέχουν ομοίως κινδύνους και οι τράπεζες που δανείζουν τις επιχειρήσεις , ενώ κατά την φάση της αργής μετάβασης ο πιστωτικός κίνδυνος για τις τράπεζες εκτιμάται να αυξηθεί πάνω από 100%. Επιπλέον, διευκρινίζει η ΕΚΤ πως η καθυστέρηση μετάβασης στην πράσινη οικονομία αυξάνει πολύ το ρίσκο και τους κινδύνους των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών.

Οι ασφαλιστικές ως διαχειριστές κεφαλαίων προσβλέπουν σε μεγάλα κέρδη


Τα παραπάνω συμπεράσματα  καθώς και τα οφέλη που θα έχει η οικονομία της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και από τις επενδύσεις σε σχετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν ήδη επισημανθεί από την ΕΑΕΕ, και τον πρόεδρο της Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου ο οποίος με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΑΕΕ και Αναπτυξιακής Τράπεζας δήλωσε πως: «. Προσβλέπουμε σε μία στενή και αποτελεσματική συνεργασία η οποία θα βοηθήσει στη μείωση του μεγάλου κενού προστασίας που υπάρχει στην Ελλάδα μέσω κοινών πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις να ασφαλιστούν».

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης