Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Χαμηλές οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις, ανασφάλιστο το 85% των ζημιών

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Χαμηλές οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις, ανασφάλιστο το 85% των ζημιών
Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο BN συζητώντας σήμερα πάνω στο θέμα της ασφάλισης φυσικών καταστροφών
Σχετικά Άρθρα
Επτά παράμετροι αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων σύμφωνα με τον RVS23
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα, αν και αυξάνεται μέρα με την ημέρα το κόστος των αποζημιώσεων από τις ασφαλισμένες ζημιές, φτάνοντας σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ Έκληση Μητσοτάκη για τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρώπη, καθώς τα κονδύλια αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές δεν επαρκούν.
Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο BN συζητώντας σήμερα πάνω στο θέμα της ασφάλισης φυσικών καταστροφών.
Ασφαλιστικές αποζημιώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τα 250 εκαομμύρια ευρώ θα καταβάλλουν οι ασφαλιστικές για τις ασφαλισμένες ζημιές που έχουν καταγραφεί από τις τελευταίες πλημμύρες που καταγράφονται στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρο του ΕΕΑ και της Mega Brokers το κυριότερο μέρος των μεγάλων αυτών αποζημιώσεων αφορούν μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους και θα δοθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΤΥΡΑΣ που έχουν υπογράψει ασφαλιστήρια μεγάλων κινδύνων Περιουσίας με μεγάλες ασφαλιστικές.

Ποιοι δεν θα λάβουν ασφαλιστικές αποζημιώσεις

Ασφαλιστικές αποζημιώσεις δεν θα πάρει το 85% των κτιρίων (κατοικίες και επιχειρήσεις) τονίζει ο κος Γ. Χατζηθεοδοσίου, αποσαφηνίζοντας ότι ο ρόλος των ασφαλιστικών είναι να αποζημιώνουν κατά την επέλευση του ασφαλιστικού γεγονότος.
Οι ασφαλιστικές θα κατέβαλλαν πολύ υψηλότερες αποζημιώσεις, αν περισσότερες κατοικίες και επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένες.
Σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, ο ίδιος τονίζει ότι θα χρειαστεί να περάσουν 3-4 χρόνια, προκειμένου να επανέλθουν πλήρως οι λειτουργίες των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι η ανασυγκρότηση θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ώστε να μην σημειωθούν υψηλές μεταναστευτικές ροές, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις περιοχές αυτές.
Αν συνυπολογίσουμε και τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι στον Νομό Εβρου, Αττικής στην Ρόδο και σε άλλα σημεία, η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις επηρεάζουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό τους κράτους, καθώς ο κίνδυνος αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ δεν μεταφέρεται στην ιδιωτική ασφάλιση αλλά παραμένει στο κράτος. Το ΕΕΑ συμπλήρωσε ανταποκρινόμενο στις ανάγκες και στο κάλεσμα των φορέων για βοήθεια, θα προσφέρει στους πληγέντες οικονομική βοήθεια 50.000 ευρώ. Το ΕΕΑ θα ζητήσει από όλες τις επιχειρήσεις την στήριξη των πληγέντων

Παράμετροι αύξησης ασφαλίστρων περιουσίας

Σημαντικό ρόλο στις αυξήσεις αυτές όπως έγραψε πριν δύο ημέρες το ΒΝ διαδραματίζουν οι διαπραγματεύσεις των αντασφαλιστών για τα αντασφαλιστικά τιμολόγια που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στο Μόντε – Κάρλο, η παράμετρος εισόδους νέων εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων που θα αντισταθμίσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι παραδοσιακοί αντασφαλιστές, η πιθανή είσοδος νέων καινοτόμων νεοφυών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, το ύψος των ζημιών ανά γεωγραφική περιοχή και η διαφοροποίηση καθώς και το ύψος της αναλογίας διακράτησης κινδύνων των ασφαλιστικών ή εκχώρησης αναλογίας κινδύνων σε αντασφαλιστές.
Με δεδομένο ότι οι ζημιές και οι αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές σωρευτικά είναι πολύ μεγάλες στα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, οι ασφαλιστικές σταθμίζοντας τα κεφάλαια τους ανά τον κίνδυνο θα ανακοινώσουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα περιουσίας.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης