Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων και κατοικιών στην Ελλάδα – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων και κατοικιών στην Ελλάδα – Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Ανοίγει διάλογο η κυβέρνηση με την ΕΑΕΕ, ΕΕΑ  -  Ανοικτή διαβούλευση εν ευθέτω χρόνω
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει διάλογο με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και άλλους φορείς για την υποχρεωτικότητα ασφάλισης επιχειρήσεων και κατοικιών για φυσικές καταστροφές.
Η απόφαση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικιών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ανακοινώθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της ομιλίας στην 87η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης .

ΣΔΙΤ κράτους με ιδιωτικές ασφαλιστικές

Η απόφαση αυτή που ουσιαστικά προοιωνίζεται  την συγκρότηση ΣΔΙΤ έρχεται αμέσως μετά από τις ολέθριες καταστροφές που συνέβησαν στην Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη. Εγκειται στο πλαίσιο των συνολικών αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα αποσπάσματα από ομιλία του πρωθυπουργού, όπως: «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην είναι μια μάχη χαμένη»μ καθώς και ότι «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά», διευκρινίζοντας ότι πέραν της έκπτωσης 10% που έχουν στον ΕΝΦΙΑ όσοι ασφαλίζουν τις κατοικίες τους, η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί υποχρεωτική.

Στην λίστα των μεταρρυθμίσεων ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις

Στο πλαίσιο των συνολικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία τους στάθηκε και στον τομέα των αγροτικών αποζημιώσεων που πραγματοποιούνται μέσω ΕΛΓΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις αγροτικές αποζημιώσεις ρόλο θα έχουν μέσω ΣΔΙΤ μαζί με τον ΕΛΓΑ και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι, ενώ έχουν γίνει κάποιες μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον ΕΛΓΑ δεν επαρκούν, ώστε να προάγουν το συμφέρον των αγροτών / κτηνοτρόφων και ασφαλιστικών για να ασφαλίζονται ή να ασφαλίζουν -οι ασφαλιστικές τα κεφάλαια των αγροτών.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Προς την σωστή κατεύθυνση η δημόσια συζήτηση

«Προς την σωστή κατεύθυνση είναι και η έναρξη της δημόσιας συζήτησης για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας γιατί, όπως έχει φανεί ήδη, το κράτος δεν μπορεί μόνο του να σηκώσει το βάρος των αποζημιώσεων σε πληγέντε
ς. Και επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον όλο και συχνότερα, πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην εξαρτάται ο πολίτης μόνο από την κρατική αρωγή μετά από έναν σεισμό, μία φωτιά ή μία πλημμύρα» δηλώνει σήμερα ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Χαμηλές οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις – λόγω χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης
Υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις έναντι των καταστροφών που συνέβησαν στην Θεσσαλία προσώρας δεν ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της πολύ χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης στην περιοχή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΝ.
Το 80% των αποζημιώσεων θα κατευθυνθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ήδη ασφαλισμένες.

Σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά

Το κράτος με μεγάλη καθυστέρηση στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του εισάγει τον θεσμό της ασφάλισης στην προστασία των κτιρίων, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων προκειμένου να παύσει να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά του με κινδύνους που μπορεί να μεταφέρει σε ιδιώτες μέσω ασφάλισης αλλά και ομολόγων καταστροφών, καθώς και να σταματήσει να φορολογεί έμμεσα πολίτες και επιχειρήσεις για την συγκέντρωση χρημάτων που θα καταβληθούν σε περιπτώσεις καταστροφών.

Ασφαλιστικές Περιουσίας

Οι ασφαλιστικές Περιουσίας αναμένεται να αντιδράσουν θετικά στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αλλαγή νομοθεσίας και συγκρότηση ΣΔΙΤ. Αξίζει να επαναφέρουμε στο προσκήνιο παλαιότερη δήλωση στο ΒΝ του διευθύνοντος συμβούλου της Interlife Ιωάννη Βοτσαρίδη: «Οι Έλληνες, έχοντας πολύ περιορισμένη Ασφαλιστική Συνείδηση, δεν ασφαλίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία (ποσοστά κάτω του 20%) παρά το πολύ χαμηλό. κόστος Ασφάλισης Περιουσίας στη χώρα μας.
Για τους λόγους αυτούς επανέρχεται, ως μέγιστη προτεραιότητα, η ανάγκη για θέσπιση κινήτρων – όπως πχ φορολογικές απαλλαγές – ή λήψης συλλογικών πρωτοβουλιών (ίσως με τη μορφή ΣΔΙΤ για ομαδικές Ασφαλίσεις) ώστε οι Έλληνες να ασφαλίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι Φυσικών Καταστροφών, όπως γίνεται συστηματικά, εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες της ΕΕ».

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης