Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στο όριο η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ 2023

Στο όριο η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ 2023
Οριακά προλαβαίνουν όσοι έχουν αποφασίσει να ασφαλιστούν για να πάρουν την αναλογική έκπτωση
Σχετικά Άρθρα
Το όριο των τριών μηνών στην ασφάλιση  απαιτείται να καλύψουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών ώστε να δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2023.
Οριακά προλαβαίνουν όσοι έχουν αποφασίσει να ασφαλιστούν για να πάρουν την αναλογική έκπτωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΒΝ.

Δύο βασικές προϋποθέσεις για την έκπτωση

Ο νέος νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων δίνει στους κατόχους ασφαλιστηρίου συμβολαίου Περιουσίας το δικαίωμα έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ 10%. Βασική προϋπόθεση το συμβόλαιο Περιουσίας να καλύπτει φαινόμενα πυρκαγιάς, τον σεισμό, τις πλημμύρες, τις καταιγίδες και γενικά τα στοιχεία της φύσης.
Ως προς ασφαλισμένο κεφάλαιο, αυτό θα πρέπει να είναι πάνω από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών και ίσο και μεγαλύτερο των χιλίων ευρώ. Το ασφαλιστήριο θα πρέπει να καλύπτει όλη την αξία του ακινήτου.
Στα επιμέρους, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ πηγαίνει αναλογικά με το χρόνο ασφάλισης της κατοικίας, ο οποίος χρόνος δεν θα πρέπει να είναι μικρότερος των τριών μηνών με τους ασφαλισμένους να είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Καθορισμός βάσει του κυρίου και συμπληρωματικού φόρου

Το ποσοστό της έκπτωση καθορίζεται βάσει του συνολικού ποσού του κυρίου και συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται, αν η αντικειμενική αξία τους ακινήτου ξεπερνά τα 400.000 ευρώ. Τέλος, η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αξία οικοπέδου, αλλά στο ασφαλισμένο κτίσμα.

Προσοχή σε θέματα υπασφάλισης και τις τροποποιήσεις

Εν κατακλείδι όσοι θέλουν να προλάβουν την αναλογική έκπτωση θα πρέπει να ορίσουν σωστά την αξία του ακινήτου ώστε να μην τίθεται θέμα υπασφάλισης, ενώ όσοι ήδη διαθέτουν ασφαλιστήριο Περιουσίας και δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις χρειάζεται να προβούν σε τροποποιήσεις συμβολαίων.
Σύμφωνα με κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς ενδεχομένων να εκδοθούν και νέες διευκρινιστικές εγκύκλιοι.
Σημειώνεται, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της ΕΑΕΕ μόνο το 1 εκατομμύριο κατοικίες είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα από τα 6,5 εκατομμύρια, ποσοστό που δεν ξεπερνά με αυτά τα στοιχεία το 15%. Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ασφάλισης ανέρχεται στο 40%. Δηλαδή από τις 500 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι 200 χιλιάδες είναι ασφαλισμένες.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης