Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ποιες ζημιές καλύπτει η ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, πότε αποζημιώνει και πότε όχι

Ποιες ζημιές καλύπτει η ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, πότε αποζημιώνει και πότε όχι
Τι πρέπει να ξέρετε για να μην κάνετε λάθη
Πολλοί οδηγοί αγοράζουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου χωρίς να γνωρίζουν τις καλύψεις που έχουν, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να ξέρουν τι χρήματα δικαιούνται να ζητήσουν από την ασφαλιστική. Αρκετοί οδηγοί δεν γνωρίζουν το, τι σημαίνει αστική ευθύνη που είναι υποχρεωτική στην ασφάλιση αυτοκινήτου, τι αποζημιώνει και τι δεν αποζημιώνει.

Τι εννοούμε με τον όρο «Αστική Ευθύνη»;

Αστική Ευθύνη είναι η υποχρέωση που έχει κάθε άτομο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε σε τρίτους, παράνομα και υπαίτια.
Ποιους καλύπτει;
Σύμφωνα με το Νόμο η ασφάλιση αστικής ευθύνης από ατύχημα αυτοκινήτου καλύπτει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη του κυρίου, του κατόχου και κάθε οδηγού του ασφαλισμένου αυτοκινήτου, σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά τους.

Η ασφάλιση δεν καλύπτει την αστική ευθύνη προσώπων που κατέλαβαν το αυτοκίνητο με κλοπή ή βία (δηλαδή του κλέφτη) και εν συνεχεία προκάλεσαν ατύχημα, καθώς επίσης και αυτών που προκάλεσαν το ατύχημα με πρόθεση.

Οι ζημιές που καλύπτει το ασφαλιστήριο Αστικής Ευθύνης από ατύχημα. Τα είδη αποζημιώσεων και σε ποιους καταβάλλονται

Με την ασφάλιση αστικής ευθύνης από ατύχημα αυτοκινήτου, η ασφαλιστική αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη ζημία που μπορεί να προκαλέσουν σε “τρίτους” τα πρόσωπα των οποίων η ευθύνη τους καλύπτεται από το ασφαλιστήριο ΣΑΣ (όπως είναι δηλαδή ο κύριος, ο οδηγός του αυτοκινήτου κ.λπ.) σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά τους.
Συγκεκριμένα, η ασφάλιση αυτή καλύπτει την αστική ευθύνη έναντι τρίτων λόγω θανάτου ή σωματικής βλάβης ή ζημιών σε πράγματα “τρίτων”, περιλαμβανομένης της χρηματικής ικανοποίησης για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη.

Τι σημαίνει “τρίτα” πρόσωπα

Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι “τρίτα” πρόσωπα θεωρούνται και οι επιβαίνοντες στο όχημα που προκάλεσε το ατύχημα, οι οποίοι αποζημιώνονται κανονικά σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά όχι ο ίδιος ο ασφαλισμένος σαν συνεπιβάτης του οχήματός του, ούτε φυσικά ο οδηγός αυτού.
Η ασφάλιση περιλαμβάνει, επίσης, την κάλυψη της αστικής ευθύνης λόγω θανάτου ή σωματικής βλάβης των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου κύριου ή οδηγού του αυτοκινήτου ή κάθε άλλου προσώπου του οποίου η αστική ευθύνη καλύπτεται με την παρούσα ασφάλιση, και τούτο ανεξάρτητα από δεσμό συγγενείας.

Τι εξαιρείται από την κάλυψη αστικής ευθύνης

Εξαιρούνται από την κάλυψη αυτή και δεν αποζημιώνονται οι ζημίες στα πράγματα που μεταφέρονται με το ίδιο το ασφαλισμένο αυτοκίνητο. Επίσης εξαιρούνται από την κάλυψη οι υλικές ζημίες που μπορεί να προξενήσει το ένα όχημα του ασφαλισμένου σε άλλο όχημα ιδιοκτησίας του, ή σε όχημα μέλους της οικογενείας του.

Τα πρόσωπα που δεν αποζημιώνονται από το ασφαλιστήριο Αστικής Ευθύνης

Δεν αποζημιώνονται από την ασφαλιστική σας εταιρία, διότι δεν θεωρούνται “τρίτοι” ζημιωθέντες τα εξής πρόσωπα :
∙ ο οδηγός του οχήματος που προξένησε τη ζημιά,
∙ κάθε πρόσωπο του οποίου η ευθύνη καλύπτεται με τη σύμβαση ασφάλισης (π.χ.ο ιδιοκτήτης του οχήματος),
∙ το πρόσωπο που κατάρτισε με τον ασφαλιστή τη σύμβαση ασφάλισης του οχήματος (δηλαδή ο λήπτης της ασφάλισης/ συμβαλλόμενος),
∙ οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικού προσώπου που είναι ασφαλισμένο με την ασφαλιστική αυτή κάλυψη ή εταιρίας που δεν έχει αποκτήσει νομική προσωπικότητα,
∙ πρόσωπα, τα οποία με τη συγκατάθεσή τους μεταφέρθηκαν με το ζημιογόνο αυτοκίνητο, εφ` όσον ο ασφαλιστής αποδείξει, ότι γνώριζαν ότι το αυτοκίνητο αφαιρέθηκε από το νόμιμο κάτοχό του με αθέμιτα μέσα ή χρησιμοποιείται προς εκτέλεση εγκληματικής πράξης.

Καλύπτει η αστική σωματικές βλάβες που μπορεί να υποστεί ο οδηγός;

Όχι. Χρειάζεται η συμπληρωματική κάλυψη “προσωπικού ατυχήματος οδηγού”.

Ελενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης