Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Υπασφαλισμένες οι κατοικίες που βαρύνονται με στεγαστικά δάνεια - Ποσοστά που τρομάζουν

Υπασφαλισμένες οι κατοικίες που βαρύνονται με στεγαστικά δάνεια - Ποσοστά που τρομάζουν
Επειδή οι τράπεζες διασφαλίζουν πρώτα την αποπληρωμή του δανείου, οι περισσότερες κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί αναγκαστικά από τις τράπεζες είναι υπασφαλισμένες
Καταπέλτης είναι η τελευταία έρευνα της ΕΑΕΕ για την ασφάλιση κατοικιών στην Ελλάδα.
Η έρευνα, εκτός του ότι αποτυπώνει εντονότατα τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης κατοικιών στην Ελλάδα, καταδεικνύει ότι οι τράπεζες μέσω των δανειακών συμβάσεων είναι ο κυριότερος παράγοντας για να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους οι Ελληνες.
Και, επειδή οι τράπεζες διασφαλίζουν πρώτα την αποπληρωμή του δανείου, οι περισσότερες κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί αναγκαστικά από τις τράπεζες είναι υπασφαλισμένες.
Το γεγονός αυτό, όπως έχει αναφέρει πολύ πρόσφατα το ΒΝ, σημαίνει ότι σε περίπτωση καιρικών φαινομένων ή άλλων συμβάντων οι λήπτες της ασφάλισης δεν θα έχουν δικαίωμα να αξιώσουν αποζημιώσεις για να αποκαταστήσουν ή να επιδιορθώσουν τις περιουσίες τους.

551.726 κατοικίες από τις 969.584 χιλιάδες ασφαλισμένες λόγω δανείων

Εννιακόσιες εξήντα εννέα χιλιάδες πεντακόσια ογδόντα τέσσερες κατοικίες είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα ποσοστό που ανέρχεται μόλις στο 15,2%.
Από τις 969.584 ασφαλισμένες κατοικίες οι 661.510, ποσοστό 68,2% είναι ασφαλισμένες για σεισμό, οι 872.650 ποσοστό 90% διαθέτουν καλύψεις κτιρίου, ενώ οι 551.726 ποσοστό 56,9% είναι ασφαλισμένες λόγω δανείων διαθέτοντας καλύψεις κτιρίου και καλύψεις περιεχομένου μόνο.
Οι ασφαλισμένες κατοικίες στο Νομό Αττικής φτάνουν τις 455.213 με ποσοστό ασφαλιστικής διείσδυσης 47%.

Κατανομή συμβολαίων για καλύψεις καιρικών φαινομένων και σεισμού

Η κατανομή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας για καλύψεις καιρικών φαινομένων και σεισμού σύμφωνα με την ΕΑΕΕ έχουν ως εξής: 308.074 χιλιάδες συμβόλαια, ποσοστό 31,8% αφορούν τα καιρικά φαινόμενα, 80.561 ασφαλιστήρια, ποσοστό 8,3% αφορούν τις καλύψεις σεισμού ενώ τα 580.949 από τα 969.584, ποσοστό 60% διαθέτουν καλύψεις και για καιρικά φαινόμενα και για σεισμό.

Καλύψεις κτιρίων και περιεχομένου

Σε ό,τι αφορά τις καλύψεις κτιρίου από τα 969.584 συμβόλαια τα 872.650 χιλιάδες ποσοστό 90% διαθέτουν καλύψεις κτιρίου και καλύψεις περιεχομένου ενώ τα υπόλοιπα 96.934 ποσοστό 10% διαθέτουν καλύψεις περιεχομένου.

Ασφαλιστήρια με υποθήκες και χωρίς υποθήκες

Από τα 872.650 χιλιάδες συμβόλαια που είναι ασφαλισμένα υπό ενυπόθηκο ενδιαφέρον τα 551.726, ποσοστό 63,2% είναι από ενυπόθηκα δάνεια ενώ τα υπόλοιπα 320.924 ποσοστό 36,8%είναι ασφαλιστήρια χωρίς υποθήκες.

Η Περιφέρεια της Αττικής έχει την υψηλότερη κατανομή για καλύψεις καιρικών φαινομένων – σεισμού συνολικά με 455.752 ασφαλιστήρια ποσοστό που φτάνει το 47% ενώ το χαμηλότερο η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου με 14.162 χιλιάδες ασφαλιστήρια και ποσοστό μόλις 1,5%.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε βασικό θέμα στην ΔΕΘ, την ιδιωτική ασφάλιση και την αναγκαιότητα για την ασφάλιση περιουσίας.

ΝP Ασφαλιστική: Μεγάλη η γραφειοκρατία του κράτους για τις αποζημιώσεις, πολύ μικρά τα κονδύλια

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Πωλήσεων Ανάπτυξης Δικτύου της ΝΡ, οι καταστροφές των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα που αυτή επιφέρει στα νοικοκυριά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι τεράστια.
Οι ζημιές που έχουν γίνει στη Θεσσαλία (ασφαλισμένες ή μη) είναι οι μεγαλύτερες που το ελληνικό κράτος θα κληθεί να αποζημιώσει ιστορικά.
Το ζητούμενο είναι ότι η κρατική γραφειοκρατία θα είναι μεγάλη, η καθυστέρηση πληρωμών μεγαλύτερη και τα κονδύλια μικρά σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκύψει.

Η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και η υποχρεωτικότητα όλων των νοικοκυριών να ασφαλιστούν έναντι ων φυσικών καταστροφών εναρμονίζει την ισορροπημένη αντιμετώπιση των ζημιών (κράτος – ιδιωτική ασφάλιση) και θα οδηγήσει την ελληνική ασφαλιστική αγορά να φύγει από το χαμηλό ποσοστό παραγωγής 2% επί του ΑΕΠ και να φτάσει μέχρι το μέσο όρο του 8% που υπάρχει στην ευρωζώνη.

Ελενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης