Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι 5 μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα για εργαζόμενους, συνταξιούχους, εφάπαξ και επιδόματα

Οι 5 μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα για εργαζόμενους, συνταξιούχους, εφάπαξ και επιδόματα
Με το νομοσχέδιο ξεμπλοκάρουν 100.0000 επικουρικές, αυξάνεται 20% το εισόδημα των εργαζομένων συνταξιούχων, θα δίνεται επικουρική σύνταξη στην 15ετία για όλους κ.ά.
Σχετικά Άρθρα
Πέντε μεγάλες αλλαγές για εργαζόμενους και συνταξιούχους στο ασφαλιστικό εισάγει το νομοσχέδιο που αναμένεται να δοθεί την Πέμπτη στη δημοσιότητα, με κυριότερα το εισόδημα των συνταξιούχων, αφού η κατάργηση της ποινής 30% στη σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων δημιουργεί και προκαλεί αυξητική τάση έως 20% στο εισόδημα όσων εργάζονται.
Με το νομοσχέδιο ξεμπλοκάρουν 100.0000 επικουρικές, αυξάνεται 20% το εισόδημα των εργαζομένων συνταξιούχων, θα δίνεται επικουρική σύνταξη στην 15ετία για όλους, περνάνε σε κάρτα τα βασικά επιδόματα και επιτρέπεται η εργασία στα ΑΜΕΑ. Πιο συγκεκριμένα:

Εργασία συνταξιούχων: Κάθε εργαζόμενος συνταξιούχος δεν θα τιμωρείται με μείωση της σύνταξής του 30%.
Η νέα διάταξη προβλέπει ότι από την 1/1/2024 καταργείται το 30% στη σύνταξή τους.
Στη θέση του έρχεται φόρος 10% στο εισόδημα από την εργασία τους και αύξηση 50% στην ασφαλιστική εισφορά του ελεύθερου επαγγελματία.
Το εισόδημα του εργαζομένου συνταξιούχου αυξάνεται κατά 20%.

Εργασία στα ΑμΕΑ: Πλέον θα μπορούν τα ΑΜΕΑ και να εργάζονται και να λαμβάνουν το επίδομά τους, ενώ δεν θα διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη και το επίδομα με εξαίρεση τους ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα η νοητική υστέρηση. Θα έχουν εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ.

Συντάξεις με χρέη: Έρχεται ανατροπή στην όλη εξέλιξη των οφειλών με την σύνταξη.
Τώρα σύνταξη χορηγείται με οφειλή άνω των 20.000 ευρώ.
Πλέον το ποσό πάει στα 30.000 ευρώ το νέο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 10.000 ευρώ για τους αγρότες.
Αν δηλαδή κάποιος χρεωστάει 30.000 θα λαμβάνει το 50% της σύνταξης έως ότου το οφειλόμενο ποσό πέσει στις 20.000 Ευρώ. Αν φτάσει στις 20.000 ευρώ τότε η υπόλοιπη εξόφληση πάει σε εξαετία με παρακράτηση του 30%.

Επικουρικές συντάξεις με 15ετία:
Επισπεύδεται η χορήγηση των επικουρικών σε 100.000 άτομα.
Καθορίζεται, ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξετάζονται με βάση την 15ετία, ενώ όλες οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί θα επανεξετασθούν. Να τονισθεί, ότι η σύνταξη με 15ετία είναι μικρότερη της 25ετίας που ισχύει στο Δημόσιο.
Δηλαδή στο Δημόσιο χρειάζεται η θεμελίωση με 25ετία και 35ετία. Με 25 έτη ο εργαζόμενος λαμβάνει επικουρική στα 67 ακόμη συνταξιοδοτήθηκε στα 55 με 25ετία και ανήλικο. Ωστόσο για να πληρωθεί την επικουρική πριν τα 67 θα πρέπει να έχει 35 έτη.
Πλέον όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετη

Σε pay cart τα περισσότερα Κοινωνικά Επιδόματα:
Τα επιδόματα της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, πλην των αναπηρικών θα χορηγούνται μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Με την προπληρωμένη κάρτα, το μισό ποσό αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς το άλλο μισό πάει τράπεζα.
Στους ΑμΕΑ όλο το ποσό θα παραμείνει στον λογαριασμό.
Έτσι λοιπόν τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, έως τα επιδόματα ανεργίας με εξαίρεση τα αναπηρικά επιδόματα, θα μπουν στην προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ακόμη οι έχοντες την κάρτα θα μπορούν να έχουν συναλλαγές ηλεκτρονικά, με κάθε υπηρεσία.
Έτσι λοιπόν σταματάει ο τζόγος μέσω καρτών αλλά και η φοροδιαφυγή.

Παροχή Μητρότητας:
Το επίδομα θα επεκταθεί σε επαγγελματίες και αγρότισσες που σήμερα παίρνουν επίδομα μητρότητας για 4 μήνες με μηνιαίο ποσό τα 150 ευρώ. Θα λαμβάνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ 780 ευρώ (με τον σημερινό κατώτατο) για 9 μήνες για την ανατροφή του παιδιού μετά την λήξη της άδειας λοχείας. Η 9μηνη αυτή άδεια λαμβάνεται μετά την άδεια τοκετού – λοχείας η οποία επιδοτείται από τον ΕΦΚΑ και την ΔΥΠΑ. Οι εργαζόμενες έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν μερικώς το επίδομα στον πατέρα (για 7 μήνες). Οι μητέρες θα δικαιούνται ασφάλιση για όλο το διάστημα της άδειας Οι προϋποθέσεις αφορούν χιλιάδες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες που θα γεννήσουν εντός του 2024 και θα λάβουν τουλάχιστον τα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού όπως ισχύει σήμερα, για διάστημα 9 μηνών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης