Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανεξαρτησία και διαφάνεια στα χαρτιά για τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές EIOPA, ESMA και EBA

Ανεξαρτησία και διαφάνεια στα χαρτιά για τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές EIOPA, ESMA και EBA
Η εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος στο στόχαστρο
Συζητήσεις, διαβουλεύσεις και υπέρ το δέον άχρηστη γραφειοκρατία παρατηρείται συνεχώς στα Σώματα των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών.
Μία από τις πρόσφατες συζητήσεις των EIOPA, ESMA,EBA αφορά τη διασφάλιση ανεξαρτησίας και την διαφάνεια των εποπτικών αρχών που φαίνεται πώς αν και περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο καταστατικό τους, τίθεται εν αμφιβόλω, αν τηρείται.
H Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA και δύο ακόμα Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές – η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) συμφώνησαν και δημοσίευσαν τα κοινά τους κριτήρια για την ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών.
Η πολυσυζητημένη Ανεξαρτησία από το παρασκήνιο έρχεται στο προσκήνιο και πάλι
Στο κοινό τους έγγραφο που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της EIOPA αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η ανεξαρτησία είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις εποπτικές αρχές είναι δίκαιες , αποτελεσματικές και διαφανείς.
Η αρχή αυτή αναφέρουν υποστηρίζει τους στόχους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (EFSF), διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη ως προς τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την σταθερότητα και την επαρκή προστασία των πελατών και των καταναλωτών.

Τα βασικά κριτήρια ανεξαρτησίας συνοψίζονται σε τέσσερις κύριους άξονες

1. Στην λειτουργική ανεξαρτησία, έτσι ώστε οι επoπτικές αρχές να λειτουργούν χωρίς καμία μορφή αθέμιτης επιρροής από τον εποπτευόμενο τομέα και την κυβέρνηση, καθώς και να διαθέτουν επαρκείς νομικές εξουσίες και λειτουργικούς πόρους.
2. Στην προσωπική ανεξαρτησία με διαφανείς κανόνες για το διορισμό, την επιλογή και την απομάκρυνση των μελών του διοικητικού οργάνου της εποπτικής αρχής και τα υψηλά πρότυπα δεοντολογίας για τα μέλη του προσωπικού και του διοικητικού οργάνου της εποπτικής αρχής.
3. Στην οικονομική ανεξαρτησία με επαρκείς οικονομικούς πόρους, έτσι ώστε οι επoπτικές αρχές να φέρνουν εις πέρας τις εντολές που λαμβάνουν.
4. Στην λογοδοσία και την διαφάνεια έτσι ώστε οι επoπτικές αρχές να εκτελούν τα καθήκοντά τους με διαφανή και υπεύθυνο τρόπο.
Επαναλήψεις και λόγια γνωστά από την ίδρυση τους
Οι εποπτικές αρχές είναι δημόσιοι φορείς τονίζουν που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον βάσει αυτών τα αντίστοιχα εποπτικά καθήκοντα.
Για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, υποστηρίζουν δεν θα πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη μόνο η εκπλήρωση των κύριων στόχων της εποπτείας, αλλά και της διακυβέρνησης γύρω από την εποπτικές διαδικασίες και τις λειτουργίες των εποπτικών αρχών μέσω των οποίων λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις. Ως εκ τούτου, απαιτείται χρηστή διακυβέρνηση, αξιολόγηση και λογοδοσία.
Επιπλέον, η ανεξαρτησία είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τη μείωση του κινδύνου αθέμιτης επιρροής από τις κυβερνήσεις.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης