Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι πρέπει να ξέρουν επιχειρήσεις και ιδιώτες για την ασφάλιση έργων τέχνης

Τι πρέπει να ξέρουν επιχειρήσεις και ιδιώτες για την ασφάλιση έργων τέχνης
Προσοχή: Αντικείμενα που κατασκευάζονται μαζικά δεν εκτιμώνται ως έργα τέχνης.
Τα έργα τέχνης αποτελούν ειδική ομάδα περιουσιακών στοιχείων. Δεν μπορούν να ενταχθούν στους γενικούς κανόνες ασφάλισης, όπως άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία και γι’ αυτό έχουν σχεδιαστεί ειδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Aντικείμενα όπως είναι πίνακες ζωγραφικής, έργα φιλοτεχνημένα από πολύτιμα μέταλλα, φωτογραφίες, γλυπτά, κοσμήματα, νομίσματα, χαλιά, γραμματόσημα, βιβλία, ρολόγια επιτραπέζια, χειρός ανήκουν στην κατηγορία των έργων τέχνης και ασφαλίζονται με ειδικά προγράμματα στα ασφαλιστήρια κατά παντός κινδύνου μαζί με την κατοικία είτε με μεμονωμένα συμβόλαια που αφορούν αποκλειστικά αυτά.

Λεπτομερής καταγραφή ειδών και αξίας με πραγματογνώμονα

Αρχικά αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η διαδικασία ανάληψης κινδύνου θα πρέπει να γίνει με λεπτομερή καταγραφή του είδους και της αξία του αντικειμένου, ενώ συνίσταται να γίνει η αξιολόγηση του αντικειμένου από πραγματογνώμονα ώστε κατά την αποζημίωση να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα .

Τα κοσμήματα στο χρηματοκιβώτιο

Προϋπόθεση για να καταβληθούν αποζημιώσεις σε περιπτώσεις κλοπής είναι η λειτουργία συστημάτων ασφαλείας, και όταν απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες πιθανά να ορίζεται ο τρόπος φύλαξης του χώρου.
Τα κοσμήματα θα πρέπει να είναι φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτιο ωστόσο υπάρχουν στην αγορά και προγράμματα που αποζημιώνουν ένα ποσό για κλοπή κοσμημάτων εκτός χρηματοκιβωτίου. Πίνακες, χαλιά, συλλογές, βιβλία, γραμματόσημα αφήνονται εκτεθειμένα στην κατοικία απέναντι σε κινδύνους φωτιάς, κλοπής, πλημμύρας.

Εξαιρέσεις για ορισμένα ποσά

Υπάρχουν επίσης έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο ασφάλισης της οικοσκευής και για αυτά μπορεί να μην απαιτείται η έκδοση ενός ειδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Στην περίπτωση όμως που σε μια οικοσκευή τα έργα τέχνης είναι πολλά απαιτείται ειδική έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Τριών ειδών ασφαλίσεις

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια έργων τέχνης απευθύνονται σε ιδιώτες συλλέκτες ή όχι που έχουν στην κατοικία τους έργα τέχνης.
Σε επιχειρήσεις που έχουν στα γραφεία πίνακες ζωγραφικής άλλες συλλογές έργων.
Σε ιδιωτικούς και δημοσίους φορείς, πολιτιστικούς φορείς, μουσεία, εκθέσεις κτλ που εκθέτουν ή παρουσιάζουν με σκοπό την εμπορία έργα τέχνης.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ασφαλίζεται και η μεταφορά των ειδών.

Τιπ για αποφυγή παρεξηγήσεων

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αντικείμενα που κατασκευάζονται μαζικά δεν εκτιμώνται ως έργα τέχνης.

Κίνδυνοι που καλύπτονται:

Φωτιά, σχεδόν, από κάθε αιτία, φυσικά φαινόμενα, κακόβουλες πράξεις, πολιτικοί κίνδυνοι, θραύση σωληνώσεων κτλ, κλοπές, ληστείες.

Εξαιρέσεις

Στις εξαιρέσεις η φυσιολογική φθορά ή παλαιότητα επισκευή, αποκατάσταση, συντήρηση, μυστηριώδεις κλοπές, η επίταξη, εθνικοποίηση, καταστροφή έργω τέχνης μετά διαταγή δημόσιας αρχής.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης