Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Όμιλος Reale: Η πρώτη επένδυση, μετά από χρόνια, από ξένη ασφαλιστική που δεν είχε προηγουμένως παρουσία στην Ελλάδα

Όμιλος Reale: Η πρώτη επένδυση, μετά από χρόνια, από ξένη ασφαλιστική που δεν είχε προηγουμένως παρουσία στην Ελλάδα
Η συμφωνία διασφαλίζει πελάτες, συνεργάτες και δίκτυα και εργαζόμενους στην Υδρόγειο
Σημαντικότερο των συμφωνιών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και αυτό που διακρίνει και διαφοροποιεί την συναλλαγή, μεταξύ της ελληνικής ασφαλιστικής «Υδρόγειος Ασφαλιστική» και της Ιταλικής Società Reale Mutua di Assicurazioni είναι ότι ο Ιταλικός Ομιλος Reale που δεν είχε παρουσία στην Ελλάδα ήλθε να επενδύσει μακροπρόθεσμα, αντίθετα με άλλους Ομίλους που είχαν παρουσία στην Ελλάδα και έθεσαν τους δικούς τους όρους για την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους.
Η συμφωνία διασφαλίζει πελάτες, συνεργάτες και δίκτυα και εργαζόμενους στην Υδρόγειο.
Ειδοποιός διαφορά ότι ο Ομιλος δεν σκοπεύει να μεταβάλλει το ελάχιστο την λειτουργική δομή της Υδρογείου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της διοίκησης της Υδρογείου στο BN ότι:  «η Reale μας ζήτησε να υπογράψουμε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην δομή μας, στο προσωπικό, στις συνεργασίες, στα προϊόντα», προσθέτοντας ότι η Υδρόγειος δεν είχε την υποχρέωση να πουλήσει το μερίδιο της, όπως συνέβη με τις θυγατρικές των τραπεζών», Eurolife, Εθνική Ασφαλιστική κτλ, στόχος της συμφωνίας είναι η ανάπτυξη, και η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
 
Το χρονικό και η συμφωνία


Πριν, η Υδρόγειος καταλήξει σε συμφωνία με τον 1η μεγαλύτερη στο χάρτη αλληλασφαλιστικών της Ιταλίας, ιδρυθείσα το 1828 στο Τορίνο και σήμερα με 1500 μετόχους, είχαν προηγηθεί προτάσεις από άλλες ασφαλιστικές, όπως για παράδειγμα από την VIG που απέρριψε.
Πρώτο βήμα: Οι συζητήσεις με την Reale πάνε ένα χρόνο σχεδόν πίσω, όταν οι Ιταλοί έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς την Ελλάδα, αναζητώντας διεξόδους ενίσχυσης της παρουσίας (σήμερα σε 150 χώρες), μέσω γεωγραφικής διασποράς. Τα σημεία που ελέχθησαν στον ισολογισμό με αιχμή του δόρατος τα αποθέματα που είναι και το κυριότερο για να ευοδωθεί μία τέτοια συμφωνία, χωρίς να συναντήσει τον κόφτη της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν υπερκαλυμμένα σε σχέση με την ασφαλιστική παραγωγή, του δείκτες ζημιών και τις τεχνικές προβλέψεις.  
Δεύτερο βήμα: Αφού ελέχθησαν τα οικονομικά στοιχεία, οι Ιταλοί συμφώνησαν να αποκτήσουν το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής ασφαλιστικής. Η συμφωνία διανομής των μετοχών προβλέπει δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο της συμφωνίας προβλέπει την απόκτηση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου (70% από την οικογένεια Κασκαρέλη και 5% από μετόχους μειοψηφίας). Το δεύτερο στάδιο προβλέπει ότι έως το τέλος του 2026, την απόκτηση του υπόλοιπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου από την οικογένεια Κασκαρέλη. Η διαδικασία του πρώτο σταδίου αναμένονταν να ολοκληρωθεί τέλος του 2023, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων από την ΤτΕ θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024.

Στόχοι


Società Reale Mutua di Assicurazioni και Υδρόγειος Ασφαλιστική στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου Περιουσίας, Αστικής Ευθύνης και Υγείας και σε δεύτερο χρόνο η Reale σκοπεύει να μπει στον τομέα της σύνταξης αποταμίευσης και στις ασφάλειες ζωής που ήδη κατέχει πολύ μεγάλη εμπειρία.
Σε ερώτηση του ΒΝ στο αν ο Ομιλος Reale προτίθεται να ξεκινήσει συνεργασίες με ελληνικές ή ξένες τράπεζες για την πώληση και διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων μέσω τραπεζικού δικτύου,  και αν κάποια ασφαλιστικά προϊόντα με κοινά  χαρακτηριστικά ενοποιηθούν, η απάντηση ήταν αρνητική και στα δύο ερωτήματα.
Άρρηκτα συνδεδεμένοι και οι Ιταλοί με τα δίκτυα των μπρόκερς σκοπεύουν να συνεχίσουν πιστά την πολιτική πωλήσεων που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Υδρόγειος,  η οποία ξεκίνησε την αναπτυξιακή της πορεία στην Περιφέρεια της Ελλάδος και διατηρεί μέχρι σήμερα με επιτυχία.
Απαντώντας, στο ίδιο ερώτημα ο Ignacio Mariscal, International Division Director της Reale Group και Διευθύνων Σύμβουλος της Reale Seguros Spain τόνισε πως η ανάπτυξη των πωλήσεων και γεωγραφική διασπορά θα γίνει την είσοδο νέας συμπληρωματικής τεχνογνωσίας αποκλείοντας κάθε αλλαγή ή κατάργηση προϊόντων.

Όμιλος Reale


Σημειώνεται ότι  ο Όμιλος Reale δραστηριοποιείται στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Χιλή και εκτός από ασφαλιστικές διαθέτει επίσης κτηματομεσιτικές, τραπεζικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Διαθέτει Δείκτη Φερεγγυότητας (SCR Ratio) 267% (30.06.2023). Στο χαρτοφυλάκιο των πελατών εντάσσονται περί τα 4,7 εκατομμύρια ασφαλισμένοι από όλον τον  κόσμο ενώ διαθέτει περί τους 2.380 αποκλειστικούς συνεργάτες και 3.070 ανεξάρτητους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, στις 30.6.2023, ανέρχονται σε 149 εκατομμύρια  εκατ. και τα ίδια κεφάλαια σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Όμιλος Reale έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2023 με καθαρά κέρδη ύψους 149 εκατομμυρίων ευρώ και έσοδα από ασφάλειες ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υδρόγειος

Η Υδρόγειος στο εννεάμηνο του 2023 στο ενεργητικό διαθέτει περί τα 182,5 εκατομμύρια ευρώ και Δείκτη Φερεγγυότητας (SCR Ratio) στο 195%. Το 2022 η παραγωγή της ανήλθε στα 89,4 εκατ. ευρώ, με τον κλάδο αυτοκινήτου να καταλαμβάνει την 5η θέση στην ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας. Στο χαρτοφυλάκιο της πάνω από 400.000 ασφαλισμένοι και 2.000 ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές για την διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης