Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε ασφαλιστική υποχρεωτικότητα οδηγείται το 75% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Σε ασφαλιστική υποχρεωτικότητα οδηγείται το 75% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Ανίσχυρο μέτρο η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ
Σε υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη οδηγεί η κυβέρνηση το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (το υπόλοιπο 25% είναι ασφαλισμένο), καθώς και το 20% των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος για τις συνεργασίες Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της ασφάλειας έναντι των φυσικών καταστροφών.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει σε δήλωσή του ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τις φυσικές καταστροφές». Στην Ελλάδα το ποσοστό κάλυψης στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 2%, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος είναι στο 7,5%.
Στην πράξη, η κυβέρνηση με καταλύτη τις πλημμύρες της Θεσσαλίας θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και τις ασφαλιστικές εταιρείες, συζητώντας λύσεις πάνω στο γενικότερο πλαίσιο ΣΔΙΤ που έχει πολλές φορές κατά το παρελθόν προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Ο σχετικός διάλογος καθυστέρησε στο παρελθόν λόγω του «πολιτικού κόστους», παρά το ότι πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης έβλεπαν το όλο θέμα με θετικό μάτι.
Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας, τονίζουν ωστόσο ότι πρόκειται απλά για μια δήλωση προθέσεων και πως πολλά ζητήματα θα πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Για παράδειγμα, με ποιο τρόπο η Πολιτεία θα συνδράμει στο όλο εγχείρημα, σημειώνοντας πως το κίνητρο της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι ιδιαίτερα ισχνό.
Σήμερα υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη υπάρχει υπάρχει μόνο για τα τραπεζικά στεγαστικά δάνεια, έναντι σεισμού και φωτιάς. Η νομοθετική ρύθμιση που προωθούνταν πριν τις εκλογές για υποχρεωτική κάλυψη των νεόδμητων σπιτιών σε «κόκκινες» περιοχές με μεγάλους φυσικούς κινδύνους, απεσύρθη για πολιτικούς λόγους, ενώ η αγορά θεωρεί αμφίβολο το κίνητρο έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ 10% για όσους ασφαλίσουν κατοικίες να ασφαλίσουν τα παλιά σπίτια (προ της δεκαετίας του 1960), ή έστω ζητούν γι’ αυτά βεβαίωση μηχανικού για τη στατικότητά τους.
Δεν είναι λίγα αυτά τα σπίτια, ιδίως στην περιφέρεια, πλην όμως στο τέλος της ημέρας τα προβλήματα αυτά είναι σε γενικές γραμμές αντιμετωπίσιμα.
Σε ό,τι αφορά τις καλύψεις έναντι πυρκαγιάς, οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν προφανώς οι κατοικίες να είναι αδειοδοτημένες και ιδιαίτερα στα επαρχιακά ακίνητα -μέσω φωτογραφιών- να φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συνθήκες σχετικής προστασίας.
Δεύτερον, το κίνητρο του -10% στον ΕΝΦΙΑ από μόνο του δεν είναι σε θέση να διαφοροποιήσει ριζικά τη στάση των περισσότερων συμπολιτών μας. Αν για παράδειγμα σήμερα ένα σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να ασφαλιστεί πλήρως έναντι 200-250 ευρώ και από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ προκύψει όφελος 40-70 ευρώ, δεν αλλάζει τη φορά των πραγμάτων.
Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να ανέρχεται στο 30% και όχι στο 10% και αυτό γιατί μια τέτοια φοροαπαλλαγή συμφέρει τελικά όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά και την Πολιτεία, που θα απαλλαγεί από μια σειρά εξόδων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης