Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ποια επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ μπαίνουν στη Χρεωστική Κάρτα για αγορές μέχρι 50%

Ποια επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ μπαίνουν στη Χρεωστική Κάρτα για αγορές μέχρι 50%
Το σχέδιο νόμου είναι σχεδόν έτοιμο από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και οικογένειας
Σχετικά Άρθρα
Καίριο χτύπημα στην παραοικονομία επιχειρεί η κυβέρνηση με την αλλαγή του τρόπου χορήγηση της χρεωστικής κάρτας για τα επιδόματα που χορηγεί σε 703.000 ο ΟΠΕΚΑ και η ΔΥΠΑ, καθώς θα ανοίξει και η διασταύρωση στοιχείων μέσω ΑΑΔΕ, ώστε να αποφεύγεται η χορήγηση δύο ή τριών επιδομάτων διαφόρων τύπων που μέχρι σήμερα είναι αδύνατη η διασταύρωσή τους.
Το σχέδιο νόμου είναι σχεδόν έτοιμο από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και οικογένειας με τη ρύθμιση να αφορά την πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας).
Εξαιρούνται μόνο ορισμένα επιδόματα που δεν εξαργυρώνονται σε επιχειρήσεις, όπως π.χ. το επίδομα ενοικίου.
Μέσα στα επιδόματα αυτά συγκαταλέγεται συγκαταλέγονται:

• Το Επίδομα Γέννησης: Πρόκειται για 2.000 ευρώ που καταβάλλονται 1.000 με την γέννηση παιδιού και το υπόλοιπο ποσό το επόμενο εξάμηνο. Με την κάρτα αυτή οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τους χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός σεντ από αυτό, καθώς δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους.
• Το Επίδομα Παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
• Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: Χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο και ανέρχεται σε 360 ευρώ.
• Το Πρόγραμμα Αγροτικής Εστίας: Πρόκειται για παροχή χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος από 700 ως 4.000 ευρώ σε τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.
• Το Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινάει από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.
• Το πρόγραμμα Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών: Το ποσό ξεκινάει από 300 έως 600 ευρώ με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.
• Το Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας.
• Το Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
• Το Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες
• Το Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και το επίδομα διαθεσιμότητας

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους. Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Αντώνης Βασιλόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης