Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυτοκίνητο: Τα λόμπι ασφαλιστών ψάχνουν το μίτο της Αριάδνης - Ζητούν νέους κανονισμούς από την ΕΕ

Αυτοκίνητο: Τα λόμπι ασφαλιστών ψάχνουν το μίτο της Αριάδνης - Ζητούν νέους κανονισμούς από την ΕΕ
Λίγες ημέρες νωρίτερα έγραψε το ΒΝ ότι η Allianz SE ζητά να δημιουργηθεί μια ρυθμιζόμενη αγορά για την ανταλλαγή δεδομένων
Η Insurance Europe με επιστολή της και τα λόμπυ των Ευρωπαίων ασφαλιστών καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς άμεσες ρυθμίσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου, επικαλούμενοι ότι η πρόσβαση σε δεδομένα που παράγονται κατά την οδήγηση των οχημάτων θα επιτρέψει στους ασφαλιστές να προσφέρουν πρωτοποριακές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.
Λίγες ημέρες νωρίτερα έγραψε το ΒΝ ότι η Allianz SE ζητά να δημιουργηθεί μια ρυθμιζόμενη αγορά για την ανταλλαγή δεδομένων και οι κατασκευαστές οχημάτων να ζητούν δίκαιες τιμές για την παροχή δεδομένων.
Επίσης, η Allianz διευκρινίζει ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και την πλήρη έλεγχο στα δεδομένα που παράγονται από αυτούς: θα πρέπει με άλλα λόγια να αποφασίζουν ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα από το όχημά τους για συγκεκριμένους σκοπούς.

Nicolas Jeanmart/Insurance Europe

Αρχάς της εβδομάδος που διανύουμε ο Nicolas Jeanmart επικεφαλής του τομέα Γενικών Προσωπικών Ασφαλίσεων της Insurance Europe στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος τονίζει σε επιστολή του προς τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται κατά την οδήγηση θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των κινδύνων και την δικαιότερη τιμολόγηση, προσθέτοντας ότι μόνο με νομοθεσία της ΕΕ θα καλυφθούν οι παραπάνω στόχοι.
Την επιστολή προς την ΕΕ που συνυπογράφουν οι: ADPA, AIRC, ETBma, FiA, cecra, CLEPA, FIGIEFA, EGEA, Leaseurope ζητούν από την ΕΕ να ξεκλειδώσει την δυναμική των επενδύσεων ήδη έχει κάνει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών τα τελευταία χρόνια με δίκαιο τρόπο με παρεμβάσεις στη νέα νομοθετική πράξη.

Κάνουν λόγο για ζημιές μέχρι και 95 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η Ευρώπη εξηγούν στην από κοινού επιστολή τους προς την ΕΕ χρειάζεται ένα ρυθμιζόμενο πλαίσιο πρόσβασης δεδομένων για τα οχήματα, που να παρέχει ίση πρόσβαση στα δεδομένα για όλους τους παράγοντες της αγοράς που μπορούν να ξεκλειδώσουν επενδύσεις τόσο σε παραδοσιακό επίπεδο όσο και σε καινοτόμες υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό επικαλούνται μελέτη η οποία έδειξε ότι η απουσία αυτών των ρυθμίσεων θα φέρει σημαντικές ετήσιες ζημιές ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2030 και 95 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2050 στην αγορά αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με την Allianz από το νομικό πλαίσιο λείπουν οι συγκεκριμένοι όροι με τους οποίους τα δεδομένα από το όχημα μπορούν να καταστούν αξιοποιήσιμα για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Οι νομοθέτες πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατό την λύση του θέματος, τονίζει καταθέτοντας την πρόταση τοποθέτησης ενός διαχειριστή δεδομένων, ο οποίος θα διασφαλίζει την σωστή ανταλλαγή δεδομένων οχημάτων.
Αυτός ο ανεξάρτητος φορέας πρέπει να διασφαλίζει ότι τα εξουσιοδοτημένα μέρη μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης