Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ηλεκτρονικό μητρώο στο ΚΕΑΟ με χιλιάδες ειδοποιήσεις σε οφειλέτες που κινδυνεύουν με κατασχέσεις λογαριασμών

Ηλεκτρονικό μητρώο στο ΚΕΑΟ με χιλιάδες ειδοποιήσεις σε οφειλέτες που κινδυνεύουν με κατασχέσεις λογαριασμών
Τα έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις είναι αυξημένα κατά 484 εκατ. ευρώ, οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αυξημένες κατά 400 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις υπέρ τρίτων είναι αυξημένες κατά 506 εκατ. ευρώ, ενώ τα άλλα έσοδα είναι μειωμένα κατά 38 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
 Στο ηλεκτρονικό μητρώο περνάνε οι οφειλέτες στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, το οποίο θα παρακολουθεί αυτόματα, τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και προχωρά σε ειδοποιήσεις για «τακτοποίηση» της εκκρεμότητας σε διαφορετική περίπτωση θα στέλνει «σήμα» στις τράπεζες για κατασχέσεις λογαριασμών.
Ήδη, πιλοτικά χρησιμοποιείται το σύστημα αυτό και έχουν αποσταλεί χιλιάδες ειδοποιήσεις από το τέλος Αυγούστου, για όσους δεν μπήκαν (που είναι η πλειοψηφία) σε κάποια από τις ρυθμίσεις οφειλών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού της Βουλής, το γεγονός αυτό, σε πρώτη φάση, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των οφειλετών κατά 93.794, ωστόσο, στα ασφαλιστικά ταμεία αυτή τη στιγμή έχουν χρέη 2.298.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Τα έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις είναι αυξημένα κατά 484 εκατ. ευρώ, οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αυξημένες κατά 400 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις υπέρ τρίτων είναι αυξημένες κατά 506 εκατ. ευρώ, ενώ τα άλλα έσοδα είναι μειωμένα κατά 38 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, στο σκέλος των δαπανών, οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων (κύριων και επικουρικών) εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 1.046 εκατ. ευρώ, η δαπάνη για την καταβολή επικουρικών συντάξεων είναι αυξημένη κατά 192 εκατ. ευρώ), αντανακλώντας τη μείωση του αριθμού των εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων συντάξεων κατά τη διάρκεια του Β' τριμήνου 2023.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του Ιουνίου 2023 διαμορφώθηκε στα 46,5 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 618 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η μεταβολή αυτή προέρχεται τόσο από την αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 214 εκατ. ευρώ), όσο και από την αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 404 εκατ. ευρώ).
Σε ετήσια βάση, μείωση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 93.794, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 σε 2.298.764 μητρώα.

Η μείωση προέρχεται από τις κατηγορίες οφειλής μεταξύ 50 και 10.000 ευρώ (κατά 198.064 μητρώα συνολικά).
Επιπλέον, αύξηση παρατηρείται στις συνολικές οφειλές κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται τόσο σε αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 862,5 εκατ. ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (αύξηση κατά 2,3 δισ. ευρώ).
Αναλυτικότερα, η αύξηση στις ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές πηγάζει κυρίως από το εύρος οφειλής άνω των 10.000 ευρώ (κατά 1,6 δις ευρώ συνολικά), στο οποίο συσσωρεύεται το 89,4% των οφειλών και μόλις το 33,6% των οφειλετών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης