Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικές: Σε περιδίνηση ο κλάδος περιουσίας λόγω πληθωρισμού και φυσικών καταστροφών που άδειασαν τους κουμπαράδες

Ασφαλιστικές: Σε περιδίνηση ο κλάδος περιουσίας λόγω πληθωρισμού και φυσικών καταστροφών που άδειασαν τους κουμπαράδες
Τον κλάδο ‘παγιδεύει’ ο πληθωρισμός και η διαχείριση καιρικών κινδύνων και άλλων καταστροφικών κινδύνων
Αρνητικές παραμένουν οι προοπτικές του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων για το 2024.
Τα αποτελέσματα στο underwriting δεν είναι καλά σε Ευρώπη και ΗΠΑ τονίζει στην ετήσια ανάλυση της η Moody’s.
Τον κλάδο ‘παγιδεύει’ ο πληθωρισμός και η διαχείριση καιρικών κινδύνων και άλλων καταστροφικών κινδύνων, αλλά και τα αποθεματικά κεφάλαια που μειώνονται, εξαιτίας των αποζημιώσεων.
Οι ασφαλιστικές βρίσκονται σε δίνη.
Από μία οι κυβερνήσεις που πιέζουν επιχειρήσεις και ιδιώτες να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση και, από την άλλη οι αντασφαλιστές να τραβούν το σχοινί, μαζί με τις αρνητικές εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και οι άνευ προηγουμένου καιρικές καταστροφές εκτόξευσαν το κόστος των ασφαλιστικών αποζημιώσεων, αδειάζοντας τα μαξιλάρια των αποθεματικών κεφαλαίων.
Η αποκατάσταση στα αποθεματικά κεφάλαια δεν θα γίνει άμεσα τονίζει η Moody’s, μία και απαιτείται αρκετός χρόνος και αλλαγή πολιτικής για να επανακτήσουν τα χαμένα κέρδη.

Παρασάγγας διαφέρουν τα λόγια από τις πράξεις

Πονοκέφαλος παραμένει για τις ασφαλιστικές η διαχείριση των φυσικών καταστροφών, καθώς από την μία οι κυβερνήσεις στέλνουν επιχειρήσεις και ιδιώτες στην ιδιωτική ασφάλιση από την άλλη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές δεν ασφαλίζουν τους κινδύνους και ιδιαίτερα τους δευτερογενείς κινδύνους για να μην εισπράξουν τα μπιλιετάκια των κακών αξιολογήσεων.
Οι αντασφαλιστές βαδίζουν την δική τους πορεία, αυξάνοντας συνεχώς τα αντασφάλιστρα κινδύνων και περικόπτοντας καλύψεις.
H κατάσταση φαίνεται να φτάνει στο απροχώρητο και να είναι τραγελαφική, όταν μάλιστα η παγκόσμια τράπεζα, η ΕΚΤ, η EIOPA τονίζουν την ανάγκη μείωσης του χάσματος μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών καθώς και την ανάγκη στήριξης των οικονομικά αδύναμων χωρών.

Η συνολική αναλογία (δείκτης ασφαλιστικών) καθαρών προς ακαθάριστες πιθανές μέγιστες ζημίες αυξήθηκε από περίπου 45% το 2021 σε περίπου 51% το 2023 στις ΗΠΑ ενώ τα αποτελέσματα στο underwriting στο τομέα των προσωπικών ατυχημάτων δεν ανέκαμψαν γρήγορα.
Περαιτέρω αρκετές ασφαλιστικές εξακολουθούν να επηρεάζονται την αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων μετά την άρση μέτρων κατά της Covid19, καθώς οδήγησε στην απότομη αύξηση της συχνότητα και σοβαρότητα οδικών ατυχημάτων.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης