Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση της κερδοφορίας των ασφαλιστικών

Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση της κερδοφορίας των ασφαλιστικών
1 προς 1 η σχέση κεφαλαιοποίησης - παραγωγής των ασφαλιστικών
Υψηλή παραμένει η κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών στην Ελλάδα προς την παραγωγή στο 1:1 περίπου, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, είτε προς επιστροφή στους μετόχους ή για επιπλέον ανάληψη κινδύνων και αύξηση παραγωγής χωρίς να χρειαστούν οι μέτοχοι να προσθέσουν χρήματα.
Τα Ίδια Κεφάλαια το 2022 παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα στα 4.3 δισ. (ασφαλιστική παραγωγή στα 4,1) πολύ κοντά με το επίπεδο του 2020 με μικρή υποχώρηση κατά 2.7%.
Στην ουσία οι αρνητικές επιδόσεις των επενδύσεων αφαίρεσαν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων (340 περίπου εκ) όπου ισορρόπησαν με τα λειτουργικά κέρδη της χρονιάς.
Αν, η κερδοφορία συνεχιστεί και το 2023 οι ασφαλιστικές θα καταβάλλουν μερίσματα στους μετόχους.

Κέρδη προ φόρων 18 εκ. - Γιατί αυξήθηκε η κερδοφορία των ασφαλιστικών

Σε ιστορικά υψηλά εκτοξεύτηκαν τα κέρδη προ φόρων στα 18 εκ. ευρώ από 14 εκ. κατά μέσο όρο στα προ πανδημίας επίπεδα.
Η αύξηση της παραγωγής και η διατήρηση του δείκτη αποζημιώσεων στο αυτοκίνητο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα συνέβαλαν ουσιαστικά στην αξιοσημείωτη κερδοφορία των εταιρειών.

Απόδοση κεφαλαίων, 10,6%, ανοδικά αλλά κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου

Οι δείκτες απόδοσης κεφαλαίου (ROE), αν και κινούνται ανοδικά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κάτω του διεθνή μέσου όρου αποδόσεων που εκτιμάται στο εύρος του 10%-15% ανάλογα και τον κλάδο.
Έτσι, στο 10,6% από 10% το 2020 η απόδοση των κεφαλαίων το 2022, λόγω της σταθερούς υψηλής κερδοφορίας.
Σημαντικό ότι μετά φόρων απόδοση του δείκτη στο 8% (από 6.9% το 2020) σημειώθηκε το 2021 μετά την κάθετη πτώση του πραγματικού συντελεστή φόρου από 31% σε 24%.
Στην πτώση αυτή συνέβαλε ουσιαστικά και η μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών κατά 2 μονάδες στο 22% από 24%.

Ροκάνισμα ίδιων κεφαλαίων από τις χαμηλές αποτιμήσεις ομολόγων

Ειδικότερα, η μείωση των κερδών στον κλάδο αυτοκινήτου λόγω αύξησης των αποζημιώσεων με την άνοδο των ιδίων κεφαλαίων λόγω μη διανομής μερισμάτων οδήγησε σε ουσιαστική κίνηση προς τα κάτω του δείκτη απόδοσης κεφαλαίων στις εταιρείες γενικών ασφαλίσεων. Αντίθετα στις λοιπές εταιρείες το ροκάνισμα των ιδίων κεφαλαίων από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις των ομολογιακών χαρτοφυλακίων (μακράς διάρκειας) και η μερισματική πολιτική από μέρος των εταιρειών ζωής βοήθησε στην βελτίωση των δεικτών των εταιρειών ζωής στους δείκτες απόδοσης αυτών.

Λειτουργικά αποτελέσματα: πτώση λόγων της αύξησης του loss ratio στο αυτοκίνητο - Πολύ χαμηλά τα περιθώρια κερδοφορίας των ασφαλιστικών ζωής

Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε το loss ratio (αποζημιώσεις) των ασφαλιστικών, 43% ψαλιδίζοντας ισόποσα τα λειτουργικά μεικτά αποτελέσματα στο 32% από 36% το 2020. Αντίθετα η σημαντική κατά 14% αύξηση της παραγωγής στις ασφαλίσεις ζωής βελτίωσε μόνο κατά μία μονάδα, στο 19%, τα λειτουργικά αποτελέσματα του κλάδου καταδεικνύοντας τα χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας των ασφαλίσεων ζωής και υγείας.
Την γενική εικόνα των λειτουργικών αποτελεσμάτων βελτίωσε η μικρή αύξηση των εξόδων 5% συγκριτικά με την διπλάσια αύξηση της παραγωγής.
Ο δείκτης εξόδων ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί κατά τις 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες με την επανεκκίνηση των ταξιδίων παραγωγής και των εκδηλώσεων.
Περαιτέρω επιβάρυνση στα λειτουργικά έξοδα θα υπάρξει και από την εφαρμογή των ΔΠΧΑ 17.

Επενδύσεις και αποδόσεις

Σταθερές παραμένουν οι επενδυτικές επιλογές των ασφαλιστικών στην Ελλάδα με το 84% (2020 85%) να τοποθετείται σε ομόλογα και Unit Linked σε σχέση με το 64% (2020 68%) της Ευρώπης.
Στην Ευρώπη αυξάνονται οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και μετοχικά χαρτοφυλάκια στο 19% από 15%, ενώ στην Ελλάδα τα χαρτοφυλάκια αυτά παραμένουν στο 8%.

Άνοδος αποδόσεων λόγω ρευστοποιήσεων ομολόγων πριν την λήξη του

Η εποχή των αρνητικών επιτοκίων και χαμηλών αποδόσεων στην Ευρώπη έχει επηρεάσει, τις αποδόσεις επενδύσεων στην Ελλάδα με συνεχή πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια που φαίνεται ως και το 2018.
Η σημαντική άνοδος των αποδόσεων το 2019 οφείλεται στο γεγονός ότι μέρος της αγοράς στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, προέβη σε σημαντικές ρευστοποιήσεις Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων πριν από τη λήξη τους με σκοπό την πραγματοποίηση έκτακτων εσόδων επενδύσεων εκμεταλλευόμενοι την άνοδο των τιμών τους ιδιαίτερα για τα ελληνικά χαρτοφυλάκια εκτοξεύοντας τον σχετικό δείκτη.
Η σημαντική πτώση των αποδόσεων το 2020 σε σχέση με το 2019 οφείλεται στο γεγονός ότι παρόλο που υπήρξαν ρευστοποιήσεις Ομολόγων στη χρήση υπήρξε παράλληλα σημαντική αύξηση του ενεργητικού.

Προοπτικές

Σταθερά ανοδικές παραμένουν οι προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα με τις εκτιμήσεις ότι το 2023 η άνοδος θα είναι μεγαλύτερη της ανόδου του ΑΕΠ της χώρας.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης