Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικές Εταιρίες: Στηρίζουν το κλίμα με αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων;

Ασφαλιστικές Εταιρίες: Στηρίζουν το κλίμα με αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων;
Στις ίδιες δεσμεύσεις και στα ίδια λόγια κατέληξαν για μία ακόμα φορά οι ασφαλιστικές και άλλες επιχειρήσεις στην συνδιάσκεψη COP28 στον «καθεδρικό» των πετρελαιοειδών στο Ντουμπάϊ - Όμως ο διάολος κρύβεται στην λεπτομέρεια
Ο ασφαλιστικός κλάδος της Ευρώπης δια της Insurance Europe επιβεβαίωσε μία ακόμα φορά την στήριξη του στην μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα καθαρά και τις μηδενικές εκπομπές ως το 2050, αλλά και την δέσμευση του στην μείωση του κενού προστασίας μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών.
Εν συνεχεία όλοι μαζί κατά τα καθιερωμένα χωρίς να προβάλλουν καμία αντίρρηση συμφώνησαν σε όσα προτάθηκαν, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της COP28 Sultan al-Jaber.
Η συμφωνία καλεί τα μέρη και τις ασφαλιστικές να λάβουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της «μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο τρόπο, δρώντας στην κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί καθαρό μηδέν έως το 2050.
Πάντως ο διάολος κρύβεται στην λεπτομέρεια με αρκετούς αναλυτές να τονίζουν ότι η Abu Dhabi National Oil Co επιχειρηματικών συμφερόντων του προέδρου της COP28 Sultan al-Jaber σχεδιάζει την αύξηση παραγωγής πετρελαίου έως και 5 εκατομμύρια βαρέλια που μεταφράζεται σε περισσότερες εκπομπές άνθρακα, που θα προκαλέσουν ακόμα πιο έντονα και πιο συχνά ακραία φαινόμενα όπως καταιγίδες, ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές.

Insurance Europe: Δυσμενείς οι συνέπειες αν δεν μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα

Η Michaela Koller, η γενική διευθύντρια της Insurance Europe, υπογράμμισε κατά αναμενόμενα τα ίδια που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα «η κλιματική αλλαγή προκαλεί σοβαρές φυσικές καταστροφές, τονίζοντας ότι μόνο το 2022, οι παγκόσμιες απώλειες έφτασαν τα 275 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τόνισε επίσης κάτι το οποί έχει ειπωθεί ότι αν δεν μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, οι συνέπειες θα είναι πολύ δυσμενείς και πως, η αποκατάσταση των ζημιών και η ασφάλιση των θα καθίστανται όλο και πιο δαπανηρή.

Ωστόσο, στην πράξη, το φλέγον ζήτημα της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών και της μείωσης του κενού προστασία μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών παραμένει ακόμα άλυτο με την ιδιωτική ασφάλιση και την Insurance Europe να ζητά τις κύριες ευθύνες των κινδύνων να αναλάβουν οι δημόσιες αρχές των κρατών.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η διευθύντρια της IE η κύρια ευθύνη των κινδύνων έγκειται στις δημόσιες αρχές, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει τον ρόλο του και πολλοί ασφαλιστές και ασφαλιστικές ενώσεις στην πραγματικότητα συμμετέχουν ήδη σε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της προσαρμογής».
Σε ό,τι αφορά τέλος την βιώσιμη μετάβαση ως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ διαθέτει λύσεις μεταφοράς κινδύνων που ήδη υποστηρίζει, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τεχνογνωσία σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις.

Allianz χαμηλές οι ουσιαστικές γνώσεις στον κόσμο, επήλθε κόπωση από τους βομβαρδισμούς και τις καμπάνιες

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι έρευνα που πραγματοποίησε η Allianz Γερμανίας για το κλίμα με αφορμή την COP28 διαπιστώνει ότι η γνώση των πολιτών για το κλίμα είναι ελάχιστες και κάθε χρόνο το επίπεδο των γνώσεων χειροτερεύει ενώ έχει επέλθει κόπωση από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των ειδήσεων και από τις συνεχείς καμπάνιες για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης