Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι ασφαλιστικές αντεπιτίθενται - Ομόλογα καταστροφών κλιματικών κινδύνων στην Ευρώπη

Οι ασφαλιστικές αντεπιτίθενται - Ομόλογα καταστροφών κλιματικών κινδύνων στην Ευρώπη
Έτος ρεκόρ το 2023, αυξητικές οι τάσεις - Ασφαλιστική στην Ελλάδα μελετά έκδοση ομολόγου το 2024
Στροφή στα ομόλογα καταστροφών κάνουν οι ασφαλιστικές, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο στην ακρίβεια των αντασφαλιστών.
Οι αντασφαλιστές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τις αυξήσεις στα αντασφάλιστρα να συνεχίζονται και το 2024 δηλώνουν πηγές του ΒΝ, υποχρεώνοντας συν τοις άλλοις τις ασφαλιστικές να διακρατούν πολύ υψηλότερα ποσοστά κινδύνων σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η κερδοφορία τους.
Σύμφωνα, με στοιχεία της Swiss Re οι εκδόσεις καταστροφικών ομολόγων αυξήθηκαν 8% το 2023, με την Allianz τελευταία να εκδίδει ομόλογο καταστροφών ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για να μεταφέρει συγκεκριμένο ρίσκο κλιματικών κινδύνων στην Ευρώπη σε επενδυτές και hedge funds, συνταξιοδοτικά.
Στην Ελλάδα παραμένει το ερώτημα: γιατί οι ασφαλιστικές δεν έχουν κάνει βήμα προς τέτοιες εκδόσεις, αν και οι ίδιοι δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τους αντασφαλιστές.
Σύμφωνα, πάντως με αποκλειστικές πηγές του ΒΝ, ασφαλιστική επί ελληνικού εδάφους που γνωρίζει άριστα το κομμάτι της αντασφάλισης καιρικών καταστροφών μελετά μία τέτοια έκδοση μέσα στο 2024.

250 εκατομμύρια ομόλογο για καταστροφές στην Ευρώπη

Η Allianz, μετά από μία δεκαετία επιστρέφει στην αγορά των ομόλογων καταστροφών με την έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργασία με την Blue Sky Re DAC.
Το ομόλογο σχεδιάστηκε για να μεταφέρει στις αγορές κεφαλαίων κινδύνους από ανεμοθύελλες και πλημμύρες στην Ευρώπη με στόχο την διαφοροποίηση των κινδύνων και την αντασφαλιστική προστασία έναντι φυσικών καταστροφών μεταξύ Ιανουαρίου 2024 και Δεκεμβρίου 2026.

Ποντάρουν κέρδη σε κινδύνους

Σύμφωνα με την Swiss Re, την δεύτερη μεγαλύτερη αντασφαλιστική στον κόσμο, το 2023 οι εκδόσεις ομολόγων καταστροφών έφτασαν σε ιστορικά υψηλά, στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αύξηση αυτή υποδεικνύει την άνοδο της ζήτησης μεταφοράς κλιματικών κινδύνων ιδιαίτερα των μεγάλων φυσικών καταστροφών, αλλά και την διάθεση των θεσμικών επενδυτών και συνταξιοδοτικών ταμείων να ποντάρουν κέρδη πάνω σε τέτοιους κινδύνους.

Άνοδος 8% το 2023 από 4%

Η έκδοση καταστροφικών ομολόγων ύψους 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023 αντιπροσωπεύει μία αύξηση της τάξεως του 8% από περίπου 4% που ήταν κάθε χρόνο.
Η τάση αυτή όσο αυξάνονται οι φυσικές καταστροφές θα συνεχιστεί με ανοδικούς ρυθμούς. ενώ η αντασφάλιση με εγγυήσεις αναμένεται να γράψει καθοδική πορεία το 2024.
Είναι φανερό πλέον πως οι ασφαλιστικές έφτασαν στα όρια τους με την ακρίβεια των αντασφαλιστών και προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης