Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την ασφάλιση ενυπόθηκης κατοικίας

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την ασφάλιση ενυπόθηκης κατοικίας
Προσοχή με τις τράπεζες, δεν είστε υποχρεωμένοι να αγοράσετε ασφάλιση μέσω τραπέζης
Όσοι αγοράζουν σπίτι με στεγαστικό δάνειο υποχρεούνται να αγοράσουν και την ασφάλιση ενυπόθηκης κατοικίας  Υπάρχει και η ασφάλιση δανείου ή ασφάλιση ζωής δανειολήπτη για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, επίσης. Οι καλύψεις στα ενυπόθηκα δάνεια καθορίζονται από τις τράπεζες.
Στην περίπτωση του στεγαστικού δανείου η τράπεζα εκδίδει την ασφάλιση ενυπόθηκου δανείου μέσω της ασφαλιστικής που συνεργάζεται. Θα πρέπει, όμως να ξέρουν οι δανειολήπτες ότι δεν είναι υποχρεωτικό να ασφαλιστούν μέσω της τραπέζης. Έχουν έννομο δικαίωμα να ασφαλιστούν σε όποια ασφαλιστική εταιρεία τους συμφέρει καλύτερα.

Τι πρέπει να προσέξετε


- Θα πρέπει να δώσετε ακριβή περιγραφή του ακινήτου που ασφαλίζετε σύμφωνα με την περιγραφή της άδειας.
- Για να μην είστε υπασφαλισμένοι πρέπει να βρείτε και να δώσετε την ακριβή αξία του ακινήτου σας, ώστε να βγει η ασφαλιζόμενη αξία. Αν είστε υπασφαλισμένοι τότε στην περίπτωση που υπάρχει συμβάν ατυχήματος η αποζημίωση που θα λάβετε δεν θα είναι η σωστή.
-Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να έχει τις καλύψεις που ορίζονται από την δανειακή σύμβαση, όπως αυτές καθορίζονται από την τράπεζα που συνάψατε το δάνειο.

Οι βασικές καλύψεις στην ασφάλιση ενυπόθηκης κατοικίας
Η ασφάλιση ενυπόθηκης κατοικίας βασικώς καλύπτει κινδύνου; Σεισμού, πυρκαγιάς, κεραυνούς, εκρήξεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξετε τις καλύψεις που δίνει η ασφαλιστική ενδελεχώς, καθώς για παράδειγμα μπορεί να καλύπτει τον κίνδυνο της δασικής πυρκαγιάς και να μην καλύπτει κινδύνους άλλων μορφών πυρκαγιάς.
Πολύ βασικό να εξετάσετε και να γνωρίζετε τις αιτίες των κινδύνων και για ποιες αιτίες είστε ασφαλισμένοι. Το ασφαλιστήριο θα πρέπει να καλύπτει κινδύνους από θραύσεις κρυστάλλων, σωληνώσεων, εκρήξεις.
Πολύ βασικό να γνωρίζετε τέλος αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας καλύπτει ζημιές που μπορεί να προκληθούν στα εσωτερικά αντικείμενα του σπιτιού και μέχρι ποιο ποσό, καθώς και τις απαλλαγές.
Αφού τα καθορίσετε όλα αυτά, κάντε την έρευνα εύρεσης ασφαλιστικής μαζί με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή που θα καταγράψει τις ανάγκες. Και μη ξεχάσετε ότι κατά καιρούς οι ασφαλιστικές κάνουν κάποιες ειδικές προσφορές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια τους.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης